Sarin: smrtící nervový plyn,
který zabíjí během minut

Sarin: smrtící nervový plyn,
který zabíjí během minut

2. 9. 2013

Sarin, nebezpečný nervový plyn, jenž nejspíš použil syrský režim prezidenta Bašára Asada minulý měsíc při útoku na předměstí Damašku, kde zahynulo více než 1400 lidí včetně stovek dětí, vyvinuli nacističtí vědci v roce 1938. Látku původně zamýšlenou jako pesticid použil režim iráckého diktátora Saddáma Husajna v roce 1988 k zabití tisíců Kurdů ve městě Halabdža. Tohoto paralyzujícího plynu, který nemá žádný zápach ani vůni, využila také sekta Óm šinrikjó ke dvěma útokům v Japonsku v 90. letech minulého století, napsala agentura AFP.

Sarin vdechnutý do plic nebo vstřebaný kůží zabíjí ochromením dýchacího centra centrálního nervového systému a paralyzováním svalů kolem plic. Následkem je smrt udušením. Sarin může kontaminovat jídlo či vodu, uvedlo americké Středisko pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC).

„Sarin je šestadvacetkrát smrtelnější než plynný kyanid. Kapička o velikosti špendlíkové hlavičky zabije člověka,“ uvádí Světová zdravotnická organizace (WHO). Symptomy po vystavení účinku sarinu zahrnují nevolnost a prudké bolesti hlavy, rozmazané vidění, slinění, svalové křeče, zástavu dýchání a ztrátu vědomí.

Nervové plyny všeobecně působí rychle; k jejich výrobě přitom stačí jednoduché chemické techniky a levné, běžně dostupné ingredience. Vdechnutí vysoké dávky – zhruba 200 miligramů – sarinu, může vyvolat smrt během pár minut, kdy není čas ani na projevení symptomů, popisuje Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW).

Při vstřebání kůží trvá smrt déle a první příznaky se mohou objevit až po půl hodině, ovšem pak následuje rychlý nástup účinku. I v případě, že svou oběť nezabije, může sarin způsobit trvalé poškození plic, očí a centrální nervové soustavy. Tento plyn je těžší než vzduch, a tak se může nad oblastí držet až šest hodin v závislosti na počasí.

K nejhoršímu sarinovému útoku došlo v březnu 1988 v severoiráckém městě Halabdža, kdy zemřelo až 5000 Kurdů a 65 tisíc dalších bylo zraněno. Irácká armáda tehdy použila směsici chemických látek obsahujících sarin, yperit a možná i nervový plyn VX, který je ještě desetkrát účinnější než sarin. Šlo o nejhorší útok chemickým plynem proti civilistům.

Sarin také zabil 13 lidé a zranil 6000 dalších, když ho stoupenci japonské sekty Óm šinrikjó v březnu 1995 vypustili v tokijském metru. Sekta rovněž použila stejnou látku o rok dříve k útoku v japonském městě Macumoto, při němž zemřelo sedm lidí.

Název sarin dostala látka podle jmen chemiků, kteří ji náhodně objevili: Schrader, Ambros, Rüdiger a Van der Linde. Vědci se snažili vytvořit silnějšího pomocníka v boji proti plodinovým škůdcům, ale látky se poté chopila nacistická armáda a vytvořila z ní strašnou chemickou zbraň.

válečné zločiny
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%