Válka o americkou nezávislost 
skončila ve Versailles

Válka o americkou nezávislost
skončila ve Versailles

2. 9. 2013

Dnes jsou USA a Británie těsnými spojenci, ale kdysi spolu vedly osm let trvající válku za nezávilost. Ta byla formálně ukončena před 230 lety, 3. září 1783. Podpisem mírové smlouvy uznala Velká Británie nezávislost a svrchovanost své někdejší kolonie, Spojených států amerických.

První britské osady začaly na severoamerickém kontinentu vznikat někdy na počátku 17. století. Počet tamních anglických osadníků se rychle rozrůstal a spolu s tím rostlo i jejich bohatství. V polovině 18. století už americké osady dosáhly takové prosperity, že se jejich obyvatelé cítili být rovnocennými s obyvateli mateřské země.

Vzrůstající sebevědomí osadníků spolu se šířením ideálů Velké francouzské revoluce vedlo k nárůstu protibritských nálad. Trnem v oku osadníků byly zejména daně, které Londýn uvaloval na zboží dovážené do svých zámořských kolonií.

Otevřená válka propukla v roce 1775. Přestože Britové na počátku zaznamenali při potlačování ozbrojené revolty řadu vojenských úspěchů, vyhlásili zástupci amerických osad 4. června 1776 nezávislost.

Obrat ve válce přinesla porážka Britů v bitvě u Saratogy v roce 1777, která přiměla Španělsko a Francii k podpoře povstalců. Přesto trvalo čtyři roky, než Britové kapitulovali a o další dva roky později ve Versailles formálně uznali nezávislost své někdejší kolonie.

politika USA
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.