Táborská setkání lákají
turisty do města husitů

Táborská setkání lákají
turisty do města husitů

3. 9. 2013

Mezi 13. a 15. zářím zbývají v táborských hotelích poslední volná místa. V závěru hlavní turistické sezony se tam bude podvaadvacáté konat festival Táborská setkání. Historické průvody, koncerty středověké i současné hudby, divadla a výstavy v posledních letech na městské slavnosti přilákaly kolem 20 tisíc návštěvníků.

"Je to tradičně největší akce na závěr turistické sezony, na kterou zveme i naše partnery ze spřátelených a partnerských měst. Samozřejmě se vracíme do historie, připomínáme si husitskou minulost," uvedla místostarostka Lenka Horejsková, která se na pořádání festivalu v různých rolích podílí 21 let. Do hlavní části programu patří v pátek 13. září pochodňový průvod vedený Janem Žižkou a ohňostroj, ale také koncert Davida Kollera. Otevírá se středověké tržiště a Housův mlýn, kde se návštěvníci mohou vrátit do středověku.

V sobotu začínají programy na dalších místech ve městě, kromě Žižkova a Tržního náměstí i v Holečkových sadech, kde bude tradičně připravený program především pro rodiny s dětmi. Dalším dějištěm slavností bude Staročeský jarmark na náměstí Mikuláše z Husi, provázet ho bude pouliční muzika. Bude pokračovat středověký trh na Tržním náměstí, kde je připraven každou půlhodinu program. Jeho nosným bodem bude kostýmovaný průvod, letos ještě více oživený různými scénami a hudbou. V čele půjde modelka v reprezentačních šatech města, které navrhla návrhářka Marie Zelená.

Kromě historického programu je připravena řada koncertů nejrůznějších žánrů, jednak v podání kapel ze spřátelených měst z Německa, Rakouska, Slovinska a ze Slovenska, jednak popových. Na Táborských setkáních vystoupí i Lenka Filipová a ve finále Pražský výběr.

V neděli slavnosti nabízejí už komornější program. Tradičně je spojen s Dnem otevřených dveří památek. Vstup do řady památek je zdarma a prohlídky oživené o výstavy a koncerty. "Na hlavním pódiu se představí i vycházející hvězdy táborského muzikantského světa," uzavřela místostarostka. Rozpočet se i letos pohybuje kolem pěti milionů korun, z toho tři miliony se vracejí do pořádajícího nadačního fondu ze vstupného. Radnice dá z rozpočtu 750 tisíc korun, zbytek hradí sponzoři. Vstupenky jsou levnější v předprodeji, základní stojí 180 korun.

naše tipy výlet
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.