Hit plastické chirurgie:
zákroky pro „nové seniory“

Hit plastické chirurgie:
zákroky pro „nové seniory“

10. 4. 2012

Estetická chirurgie našla v Evropě i ve Spojených státech novou klientelu: starší lidi, kteří mají spoustu času a přitom dost peněz na to, aby je utratili za vyhlazení obličeje, zpevnění bříška či odstranění křečových žil. Silikonová ňadra v osmdesáti? Žádný problém!

Když se plastické operace dostanou do hledáčku médií, jde obvykle o případy, kdy si věčně nespokojená teenagerka nechá upravit nos, frustrovaná dvacátnice zvětšit ňadra silikonem nebo maminka – třicátnice chce po prvním dítěti prsa zpevnit. Ale dojem, že se průmysl kosmetické plastické chirurgie zaměřuje na mladší populaci, je zavádějící. Naopak, tento boj o nové klienty míří opačným směrem věkového spektra. A nejen to. Podle posledních dostupných údajů jsou ti, kdo se rozhodnou nechat operativně vylepšit, čím dál tím starší, a to nejen v USA, ale také v Evropě.

 

Nový dekolt v osmdesáti

Švýcarský list Tages Anzeiger popisuje následující příklad: třiaosmdesátiletou Mary Kolstadovou z Kalifornie. Tato dvanáctinásobná babička a třináctinásobná prababička nedávno upoutala pozornost sdělovacích prostředků coby nejstarší žena, která si nechala voperovat prsní implantáty. A rozhodně se nijak neostýchá ukazovat bulvárním deníkům svůj nově vylepšený dekolt.

V den, kdy se nechala operovat, jí jedna z jejích dcer řekla, že ji ta operace zabije. Ale ani to Kolstadovou nezastavilo a rozhodně toho nelituje. Život s novými ňadry za 5000 dolarů je podle jejích slov lepší než kdy předtím. Obráží televizní talkshow a vysvětluje, jak její „dvě holky“ ztratily s věkem objem, ale teď jsou znova v nejlepší kondici.

Případ Mary Kolstadové může být poněkud extrémní, ale i tak odráží nejnovější trend plastické chirurgie. Pokud tradiční zákazníci tohoto odvětví, tedy lidé po třicítce a čtyřicítce, se především snaží zastavit stárnutí, tato nová skupina klientů chce dostat zpátky své mládí. V USA nyní lidé starší 65 let představují osm procent klientely na klinikách plastické chirurgie.

Statistiky Americké společnosti pro plastickou chirurgii z roku 2010 uvádějí, že téměř 700 tisíc operací bylo provedeno na pacientech starších 65 let. Stárnoucí generace populační exploze má nyní evidentně čas i peníze na to, aby se vypulírovala na zlaté roky. A znovu získala léty ztracený sex-appeal.

 

Facelift je vhodnější pro starší

Stejný trend se objevuje v Evropě. Například v Německu je podle Německého svazu estetické plastické chirurgie (DGÄPC) 7,4 procenta těch, kdo jdou pod nůž plastického chirurga po šedesátce. Pro ženy 60+ je nejběžnějším druhem zákroků facelift, zpevnění kůže kolem očí a injekce na vyhlazení vrásek. Mezi muži pak převažuje zpevnění břicha a operace očních víček.

Na německé internetové stránce www.senioren-ratgeber.de uvádí jeden z nejrenomovanějších místních plastických chirurgů Joachim von Finckenstein tuto informaci: „V zásadě rizika plastické chirurgie u starších pacientů nejsou větší než u mladších.“ Dodává ovšem, že čím starší pacient, tím déle bude trvat hojení pooperačních jizev. Ale chirurgické zákroky na starších pacientech podle něj mají i své výhody. „Na facelift je lepší být starší, protože pak jsou jizvy prakticky neviditelné,“ prohlásil.

Ať už sdílíme tento optimismus nebo ne, zůstává skutečností, že v nadcházejících letech plastičtí chirurgové zažijí podstatně stoupající počet starších pacientů z generace narozené v letech 1946 až 1964. Zkrátka, přicházejí „noví senioři“ jsou jako Marie Kolstadová: věk pro ně nepředstavuje problém a jejich náhled na krásu a stárnutí bude nadšeně podporován moderní plastickou chirurgií.

60+ plastická chirurgie
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.