Milena Dvorská, životem ztrápená,
ale s nejkrásnějšíma očima

Milena Dvorská, životem ztrápená,
ale s nejkrásnějšíma očima

7. 9. 2013

Ve filmu i na divadle vytvořila řadu zajímavých a náročných rolí, dramatických postav. Diváci si ji nejvíce ztotožnili s její první rolí Marušky z legendární filmu Byl jednou jeden král (1954), natočeného na motivy pohádky Boženy Němcové Sůl nad zlato. 

„Ano, to jsem já, stará Maruška,“ přitakávala s humorem, když ji po mnoha letech někdo poznal. Pokud se někdy na pamětnickou pohádku dívala, měla prý pocit, že na obrazovce je někdo cizí. „Vyčnívala jsem mezi herci jako dřevěný panák. Vladimír Ráž si dokonce postěžoval, že neumím líbat,“ vzpomínala na svůj debut.

Ze zdravotní školy na DAMU

Milena Dvorská se narodila v Prostějově, kde vystudovala zdravotní školu. V roce 1956 se dostala na DAMU, to už měla za sebou i druhý film Anděl na horách.

Hned po škole dostala angažmá v Divadle E. F. Buriana. Na jeho scéně s malou přestávkou odehrála 28 let až do roku 1991, kdy divadlo zrušil pražský magistrát. Jen začátkem 70. let přešla na dva roky do Divadla za branou Otomara Krejči, jehož soubor byl ovšem v roce 1972 zrušen.

Vyhledávaná v mládí i ve zralém věku

Jan Werich označil Dvorskou za herečku s nejkrásnějšíma očima. Štíhlá, se záplavou kaštanových vlasů, s jemnou tváří a zajímavě vykrojenými rty, byla filmem i televizí velmi vyhledávaná v mladém i zralejším věku. K její popularitě přispěly snímky Poslední růže od Casanovy, Nejlepší ženská mého života či Vesnička má středisková. Za Kamenný most byla nominována na Českého lva. Hrála v řadě televizních inscenací i adaptací oper.

Dvorská, která spoustu let trpěla zpřetrhanými vztahy se svou dcerou, zemřela 22. prosince 2009 ve věku 71 let. Teď v sobotu by oslavila 75. narozeniny...

 

Velmi bolestné trápení:
nesměla spatřit svá vnoučata
Milena Dvorská, matka dcery Lucie a syna Jakuba, se v soukromém životě hodně trápila. Dceřin partner Jan Dvorský alias Parsifal Imanuel jakožto vůdce sekty před lety uprchl i s Lucií do zahraničí a pak se spoustu roků skrývali. Herečka proto nikdy nespatřila své vnuky a vnučky, stejně tak neměla kontakt ani s dcerou, která zcela podléhala Parsifalovu vlivu.

 

Báječná a statečná ženská i perfektní
herečka, řekli kolegové o Mileně Dvorské

Václav Postránecký, herec: „Byl to člověk, který přinesl lidem kolem sebe spoustu radosti. Byla to báječná ženská.“

Karel Janák, režisér: „Měl jsem ji hrozně rád. Když jsem s ní natáčel, byla už životem poněkud znavená. Protože to ale byla perfektní herečka a velká profesionálka, dokázala skvěle zahrát pozitivní emoce, i když jí nebylo zrovna valně.“

Tomáš Töpfer, herec: „Hráli jsme spolu už u Burianů a byla to moje kamarádka. A když jsem koncem 90. let zakládal Divadlo na Fidlovačce, byla jednou z prvních, které jsem oslovil. Účinkovala s námi v několika inscenacích. A byla statečná – měla velké osobní trápení.“ 

herecké legendy
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.