Koupací sezónu prodlouží tepelné čerpadlo

Koupací sezónu prodlouží tepelné čerpadlo

10. 9. 2013

Také začínáte litovat, že se do vaší zahrady pomalu vkrádá podzim a že voda ve vašem rodinném bazénu už není každý den tak báječně teplá? O tom, jak si ji navzdory počasí ohřát na velmi příjemnou teplotu a prodloužit si tak koupací sezónu, jsme si povídali s bazénovým odborníkem Lukášem Toulou z Mountfieldu.

Jaká je vlastně ideální teplota vody ke koupání?

To je pochopitelně individuální. Někdo má rád vodu chladnější, jiný by se rád koupal v takové, která má teplotu tropických moří. Ideální teplota je zhruba mezi 24 a 28° C. Taková voda je příjemná a navíc si ještě udržuje schopnost osvěžení vašeho organizmu.

Když se mi voda v bazénu zdá studená, jaké mám možnosti si ji ohřát? Tahle otázka zajímá spoustu rodičů i prarodičů, kteří mají zájem na tom, aby se oni sami, ale i jejich děti nebo vnoučata, mohli koupat v teplé vodě kdykoliv si vzpomenou...

Pominu elektrický ohřev. Jeho provoz je totiž vzhledem k vysokým cenám elektřiny velmi nákladný. To už by člověk mohl do bazénu lít vodu rovnou z varné konvice. Pro obyčejného člověka se nabízí dvě finančně dostupné alternativy. Tou první je solární systém ohřevu vody. Je výkonný a k bazénu jednoduše připojitelný. Nejdůležitější ovšem je, že vodu v bazénu ohřívá úplně zadarmo. I v našem klimatu je schopen dobře fungovat až šest měsíců v roce. Ovšem jen za předpokladu, že svítí sluníčko.

Co když se zhoupne počasí a přes den je polojasno nebo dokonce zataženo? Stává se to i během parného léta…

Právě kvůli těmto dnům doporučuji lidem druhou alternativu, a tou je tepelné čerpadlo. Dnes jsou k dostání speciální tepelná čerpadla na ohřev vody v rodinných bazénech. Nejsou závislá na výkyvech počasí a dobře fungují už od venkovní teploty kolem 12° C, tedy i když slunce nesvítí. Jinými slovy si potěchu z koupání můžete užívat i v našem klimatickém prostoru až sedm měsíců v roce. Tedy od jara do podzimu, aniž byste museli smutně vyhlížet sluneční paprsky.

Jak vlastně funguje?

Na stejném principu jako tepelná čerpadla, která se používají k vytápění rodinných domů. Zjednodušeně řečeno, odebírají teplo z okolního vzduchu a předávají je nikoliv do stavebního objektu, ale do vody v bazénu. Pracují přitom velmi efektivně. Ze vzduchu umí díky integrovanému tepelnému výměníku zadarmo získat přes 80 % tepelné energie. Tedy čtyřikrát víc, než spotřebují na svůj provoz!

Jak se dá takové zařízení k bazénu připojit?

Velmi jednoduše se zapojují do filtračního okruhu. Jen je důležité vzít v úvahu objem vody v bazénu, kterou chceme ohřívat, a zvolit čerpadlo s odpovídajícím výkonem. Tato zařízení se dají instalovat k novým i starším bazénům jakéhokoliv typu.  

Kolik takové tepelné čerpadlo k bazénu stojí? Je známo, že klasická tepelka jsou docela drahá...

Budete překvapená. Na rozdíl od domovních tepelných čerpadel zařízení pro ohřev vody v bazénech k dostání za přijatelnou cenu. Navíc, když se třeba podíváte na internet, zjistíte, že se dají například v nějaké výprodejové akci teď po skončení letní sezóny pořídit za zlomek jejich běžné ceny. Tak například tepelné čerpadlo XP05HS, které běžně stojí přes 32 tisíc korun, nyní pořídíte za 9 990 korun!

Ivana Chládková

bazény Mountfield
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.