Nejlepší důstojník čs. lidové
armády? Václav Postránecký

Nejlepší důstojník čs. lidové
armády? Václav Postránecký

8. 9. 2013

Herec výrazného komediálního talentu, který zároveň bravurně zvládá i náročné dramatické role. Od roku 1979 je členem činohry Národního divadla v Praze a v letech 2005 až 2011 stál v čele Herecké asociace jako její prezident. Václav Postránecký oslavuje 8. září sedmdesáté narozeniny. Magazín i60 si dovoluje mistrovi pogratulovat!

Václav Postránecký se bohatě uplatňuje v televizi, ve filmu i v dabingu. Největší počet příznivců z řad diváků si zřejmě získal jako jeden ze tří otců v nejoblíbenější komedii 20. století S tebou mě baví svět. Dále mimo jiné ztvárnil milovníka života a krásných žen Karla Zajíčka ve filmu Konto separato, dědečka v Jak se krotí krokodýli, mafiánského bosse v Ro(c)ku podvraťáků či vinaře v komediích Bobule a 2Bobule. Ovšem zcela nezapomenutelný byl v roli frustrovaného komunistického důstojníka československé lidové armády ve filmu Černí baroni.

Pan Postránecký je zároveň držitelem několika ocenění – v roce 1995 dostal například za roli Podkolatova v Gogolově Ženitbě Cenu Thálie a o deset let později získal za dabování Jojo Pytláka ve filmu Zločin v ráji Cenu Františka Filipovského.

Jednou z jeho zatím posledních divadelních rolí je titulní role antihrdiny, který svou nadutostí vzbuzuje posměch i lítost, v Moliérově hře Pán z Prasečkova. V televizi jej můžeme vídat v novém seriálu Doktoři z počátků.

Václav Postránecký na FAMU učil režiséry jak pracovat s hercem a má za sebou řadu televizních a divadelních režií. Jako režisér připravil veselohru Švejk, k níž napsal libreto a která měla premiéru v listopadu 2008 v pražském Divadle Hybernia.

herecké legendy
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.