Jáhly s jablky: 
exploze vitaminů

Jáhly s jablky:
exploze vitaminů

7. 4. 2012

Jáhly s jablky jsou velice zdravým, ale i chutným pokrmem. Zde je můj recept:

Suroviny

200 g jáhel, 5 jablek, 5 dcl sójového mléka, 3 lžíce oleje, sůl, strouhaný kokos, 2 lžíce medu.

Postup

Jáhly 3x spaříme a potom uvaříme v sójovém mléku, mírně osoleném. Přidáme strouhaná jablka, kokos, osladíme medem, omastíme olejem a vše zamícháme.

Zdravotní přínos surovin

Jáhly - mají vysoký obsah vitamínů skupiny B a minerálů včetně železa, takže se doporučují lidem trpícím chudokrevností. Vysoký obsah fosforu pomáhá v prevenci a léčbě depresí a únavy. Jáhly jsou jedinou zásaditou obilovinou, a proto jsou vhodné při žaludečních obtížích. Neobsahují lepek, takže jsou vhodné pro bezlepkovou dietu. Díky obsahu minerálních látek zlepšují metabolismus a mohou být nápomocny jak při snaze zhubnout, tak i ztloustnout. Jáhly mají zahřívající účinek na organismus.

Jablka - Povzbudivě působí na nervovou soustavu, množstvím minerálů a vitaminů celkově posiluje organismus. Dovoleny jsou i lidem nemocným cukrovkou. Jablka mají protizánětlivé, mikrobiální a krvetvorné účinky.

Sójové mléko - Nápoj připravovaný ze sójových bobů. Je vhodnou náhradou kravského mléka, protože neobsahuje cholesterol a je lépe stravitelné. Obsahuje snadno stravitelné bílkoviny, minerální látky a vitamíny A, B, D a vitamín E.

Kokos - obsahuje 60 - 67 % tuku, 20 % glycidů, 8 % proteinu a 6 % vody. Kokosový olej, který nastrouhaná kokosová dužina obsahuje, je tvořen z asi 45 % mastné kyseliny laurové, zbytek tvoří hlavně kyseliny kaprová, kaprylová a myristová. Všechny mají schopnost narušit lipidové membrány kvasinek, bakterií i virů. Fungují tedy jako přírodní antibiotika. Neobvyklé je, že trávení kokosového oleje se podobá spíš sacharidům. Nepotřebuje žluč ani enzymy slinivky a rozkládá se na glukózu - zdroj energie. Na rozdíl od jiných tuků se proto neusazuje v těle. Tráví se ale přece jen pomaleji než sacharidy a dodává organismu energii postupně. Právě proto kokosový olej doporučují dietologové lidem, kteří mají problémy s hypoglykemií, potažmo diabetem. Olej totiž vyrovnává náhlé kolísání hladiny cukrů v krvi. Pár lžiček oleje tak dokáže navodit pocit nasycení na několik hodin, což je ideální při redukčních dietách.

Med - obsahuje dlouhý seznam důležitých vitaminů a minerálů, jsou to například vitaminy A, C, některé vitaminy skupiny B  (B1, B2, B6, B12), vitamin   D, K či E. Z minerálů napřííklad vápník, draslík, fosfor, hořčík, sodík, křemík nebo železo. Dále v něm najdeme látky jako mateří kašička, aminokyseliny, pyl, éterické oleje. Z celkového pohledu je to tedy úžasný koktejl životně důležitých a zdraví prospěšných látek. Účinky medu na lidské zdraví jsou více než blahodárné, často je proto nazýván elixírem zdraví a dlouhověkosti.

Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.