Jako akvárium: nirvána,
nebe, nebo snad peklo?

Jako akvárium: nirvána,
nebe, nebo snad peklo?

9. 4. 2012

Osvícení? Nirvána? Nebe? Peklo?

To jsou otázky, které mě stále více zajímají. Nedávno se mi dostala do rukou kniha od Vlastimila Hela: Ty jsi moje vstupenka do nirvány.

Kniha mě oslovila. Vyjadřuje totiž i moje pocity. Pocity viny. Zamyšlení nad tím, co jsem mohla udělat a co jsem neudělala. Ale o tom nechci psát. Chci napsat pouze o úvodu. O prologu místo úvodu, jak píše autor. Takže, píše se zde:

Smrt, je cesta, jak se vysvobodit z koloběhu proměn a zastavit zdánlivě nezastavitelné zrození a zanikání. A taky utrpení, které to, co se odehrává mezi zdánlivě nezastavitelným zrozením a zanikáním, doprovází.

Stávající život je srovnáván se životem v akváriu. Stěny akvária jsou dokonale neprůhledné, takže nikdo nevíme, co se za stěnami akvária děje. Známe pouze to, s čím se setkáváme. Známe zrození a umírání. Tomuto se říká sansára. Koloběh.

Toto akvárium, které má tvar koule je umístěno v hlubině nekonečného oceánu. Stěna akvária je pro žijící v akváriu dokonale neprůhledná. Ti, co žijí uvnitř, nevidí nic ze života v oceánu.

V okamžiku umírání každého živého tvora se ve stěně akvária na chvíli objeví otvor. Dokonce je osvětlený. Najde-li umírající tu malou jiskérku, tu svoji hvězdu na tmavé noční obloze neprůhledné stěny, cosi jako tunel, a úspěšně jím propluje, dostává se mimo svět uvnitř koule.

Cesta zpět se za ním uzavře. Umírající neumírá, ale přechází do života v oceánu. Ve věčnosti. Opouští sansáru a dostává se do nirvány. To se každému napoprve nepovede, a tak se znovu rodí tam uvnitř.

Zda umírající najde svůj správný otvor, tunel do věčnosti, rozhoduje vše, co se během svého života naučil. Vidět neviditelné a slyšet neslyšitelné, hledat a nalézat.

Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...