Luba Skořepová
představila kalendář

Luba Skořepová
představila kalendář

10. 9. 2013

Nadcházející devadesátnice Luba Skořepová představila v Praze kalendář, který s ní v rámci životního jubilea připravila fotografka Alena Hrbková. Pokřtěn byl v Divadle v Řeznické, kde občas vystupuje.

„Pod každou fotografii jsem utrousila jakousi glosu,“ uvedla herečka, která na stránkách pózuje v podivuhodných kostýmech. Podle ní na první pohled každý z portrétů působí zvláštně, při hlubším pozorování odkrývá hloubku lidských povah a působí každý den jinak.

Skořepovou diváci znají jako umělkyni i spisovatelku. Na prknech české první scény se poprvé objevila už v roce 1945 ve Vančurově hře Učitel a žák, dodnes často hostuje i na dalších scénách. Na kontě této vyznavačky astrologie, numerologie a léčivých bylin je už jedenáct knížek, ta poslední má název Tajemné síly přírody.

Skořepová se narodila v Náchodě jako Libuše, ale odmalička byla pro každého Luba. V Národním divadle dodnes ztvárnila na 140 rolí a roliček. Desítky postav vytvořila v televizních filmech či seriálech, z poslední doby například v seriálech Šípková Růženka, Náměstíčko, Náves, Příkopy či Cukrárna. Léčitelku, která vyrábí zázračné lektvary, ztělesnila ve filmu Tomáše Vorla Cesta z města.

Skořepová hostuje mimo jiné v Divadle v Řeznické, kde už 15 let slaví úspěchy její ženský trojobraz Mydlibaba a ty druhé. Režisérem ženských příběhů nešetřících paradoxem a černým humorem byl Jaromír Pleskot. Předloni tam uvedla monodrama Pomluva, přibližující život francouzské královny Marie Antoinetty, jak se o něm v učebnicích nikdo nedočte. Další monodrama s názvem César a Drana uvádí v Městských divadlech pražských. Na jejich scénách stále hostuje, je stálým hostem i na své domovské scéně v Národním divadle, kde vystupuje v Revizorovi. Poctu spojenou s výstavou připravuje i česká první scéna.

Jubileum oslaví mimo jiné den po svém výročí 22. září večer v kavárně Divadla ABC při setkání s diváky, které moderuje Aleš Cibulka. Ve čtvrtek 26. září vystoupí na benefici v Divadle U Valšů.

herecké legendy
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.