NASA má plán, jak odklonit
asteroid ohrožující Zemi

NASA má plán, jak odklonit
asteroid ohrožující Zemi

12. 9. 2013

Americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) našel tři malé asteroidy, které by mohly vyhovovat plánované robotické misi. Jejím cílem by mělo být zachytit a přesměrovat některý z těchto objektů nacházející se v blízkosti Země, aby ji neohrožoval.

"V minulosti jsme našli 14 asteroidů spadajících do kategorie velikosti od sedmi do deseti metrů, kterou diktuje kapacita záchytného 'pytle' a vesmírného plavidla, jež ho má vzít do vleku," vysvětlil Paul Chodas z úřadu NASA pověřeného programem sledování objektů pohybujících se v blízkosti pozemské oběžné dráhy. "Z těchto 14 asteroidů máme tři, které bychom měli během příštího roku posoudit, a pokud všechno půjde dobře, stanou se kandidáty na možný cíl mise," dodal.

Americký prezident Barack Obama o tomto programu informoval ve svém návrhu rozpočtu na rok 2014 pro NASA a požaduje pro něj 100 milionů dolarů (1,9 miliardy Kč). Celkem Obama ve svém rozpočtovém návrhu pro NASA na fiskální rok 2014 vyčlenil 17,7 miliardy dolarů.

Mise staví na myšlence zachytit malý asteroid, odtáhnout ho stranou a převést na oběžnou dráhu kolem Měsíce. Tam by se následně mohli vydat astronauti, asteroid odpálit a odebrat vzorky, s nimiž by se vrátili na Zem.

Program má kombinovat výzkum toho, odkud pocházejí asteroidy a jaké zdroje by z nich bylo možné využít, se zkoumáním prostředků, jak odklonit jejich trajektorii v případě ohrožení Země.

apokalypsa asteroid
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...