Češi na dovolené fotí
stále častěji mobilem

Češi na dovolené fotí
stále častěji mobilem

13. 9. 2013

Češi používají k pořizování fotografií na dovolených stále častěji mobily místo fotoaparátů. Zatímco ještě loni zachycovalo zážitky od moře či z hor na mobilní telefony 15 procent Čechů, letos jich takto fotí už 24 procent. Ukázal to průzkum agentury NMS Market Research. Za tímto trendem stojí klesající cena chytrých telefonů a zvyšující se kvalita jejich integrovaných fotoaparátů.

Obliba fotit na dovolených klasickými nebo digitálními fotoaparáty se meziročně snížila. „Zatímco v loňském roce zachycovaly zážitky na dovolených fotoaparátem tři čtvrtiny lidí, letos už jej do kufru kvůli focení přibalilo jen 62 procent dotázaných,“ uvedl Michal Osuský z výzkumné agentury NMS Market Research.

Za zvýšenou oblibou focení na mobily stojí rostoucí kvalita foťáků v mobilech a zároveň jejich snižující se cena. Podle mluvčí T-Mobilu Martiny Kemrové obecně kvalita fotoaparátů v mobilních telefonech stoupá. U přístrojů s nejnižší cenovou hladinou je standard zhruba dva až tři megapixely, u modelů střední třídy pět až osm MPix a u nejdražších zařízení pak 13, 20 i více. Například nová Nokia Lumia 1020 má 41 Mpix.

„Kvalita ale více závisí na fyzické velikosti čipu a na kvalitě optiky. Reálně se tedy zcela vymyká pouze Lumia 1020 a Samsung Galaxy S4 Zoom – první díky čipu, druhý hlavně díky kvalitní skleněné optice,“ dodala Kemrová.

 

Jak Češi fotí na dovolené
rok 2012 (%); rok 2013 (%)
Fotoaparátem: 75; 62
Mobilem: 15; 24
Kamerou: 7; 6
Nefotím: 3; 8

fotografování
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 19. týden

V pátek 10. května startuje Mistrovství světa v hokeji, jehož pořadatelem je Česká republika. Vědomostní kvíz se tedy bude tento týden věnovat hokeji.