Svatou Ludmilu zabili na Tetíně vrazi, které najala její nespokojená snacha
FOTO: wikimedia.org

Svatou Ludmilu zabili na Tetíně vrazi, které najala její nespokojená snacha

15. 9. 2013

První česká světice svatá Ludmila, která žila na přelomu 9. a 10. století, byla manželkou přemyslovského knížete Bořivoje. Ten přijal křest z rukou svatého Metoděje. Sama se stala horlivou stoupenkyní víry, kterou pak sama napomáhala šířit.

Ludmila proslula vlídností a spravedlností, pomáhala chudým. Někdy kolem roku 889 ovdověla, přežila i své dva syny Spytihněva a Vratislava, kteří postupně zemi vládli. Osudným se jí podle legendy stal spor s vdovou po Vratislavovi Drahomírou ze Stodor, které se nelíbilo, že velmožové svěřili výchovu Vratislavových potomků Ludmile. Drahomíra, vládnoucí coby regentka za nedospělého syna Václava, si patrně najala vrahy a ti Ludmilu na přemyslovském hradišti Tetíně uškrtili. Stalo se tak údajně v noci z 15. na 16. září roku 921.

Ludmila byla pohřbena na Tetíně a u jejího hrobu se údajně staly zázraky. Vnuk Václav, pozdější světec, kterého vychovávala, nechal její ostatky asi v roce 925 přenést do Prahy. Tam byly za účasti řezenského biskupa Michala uloženy do chrámu sv. Jiří na Hradčanech. Od té doby je Ludmila řazena mezi svaté, oficiálně pak její svatost potvrdil v Praze papežský legát kardinál Quido di Castello pravděpodobně v roce 1143.

Svatá Ludmila, která pocházela z rodu pšovských knížat usazených na místě dnešního Mělníka, je patronkou Čech, babiček, matek a křesťanských vychovatelů. Jejími atributy jsou knížecí koruna a závoj nebo šála.

historie svatí
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.