Gustav Nezval se z milovníků
vypracoval k charakterním rolím

Gustav Nezval se z milovníků
vypracoval k charakterním rolím

16. 9. 2013

Atraktivní vzhled, uhrančivé oči a kavalírské vystupování ho předurčovaly pro role milovníků. Postupem času se ale herec Gustav Nezval vypracoval i k rolím charakterním, jež ztvárnil zejména na divadle. Ve filmu vytvořil po válce řadu spíše epizodních rolí, tou poslední byl v roce 1998 sedlák Štverák v dramatu Vladimíra Michálka Je třeba zabít Sekala. Krátce po premiéře tohoto snímku zemřel. Stalo se to před patnácti lety, 17. září 1998. Bylo mu bezmála jedenadevadesát let.

Celkem ztvárnil rodák z Řečkovic u Brna (narodil se 18. listopadu 1907) na čtyři filmových desítky rolí. Tou asi nejznámější byl Jan Cimbura ve stejnojmenném filmu Františka Čápa, za niž získal v roce 1942 státní cenu. Na stříbrném plátně debutoval v roce 1937 v sentimentální komedii Jarčin profesor. Později hrál například kapitána Leona v Maskované milence s Lídou Baarovou, myslivce v adaptaci románu Boženy Němcové Babička, nadporučíka Vargu ve filmu Noční motýl či záletného lesního v komedii Muži nestárnou.

Na jevišti začínal Nezval v Národním divadle v Praze, odtud však záhy odešel a až do začátku 40. let angažmá často střídal. V roce 1942 zakotvil v Divadle na Vinohradech, kde setrval 35 let až do odchodu do důchodu. I pak tam ale hostoval, naposledy v listopadu 1997.

Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.