Jak může design zlepšit
kvalitu života seniorů

Jak může design zlepšit
kvalitu života seniorů

17. 9. 2013

Design jako nástroj pro vytváření prostředí a produktů bez bariér představuje festival Týden přístupného designu. Design podle pořadatelů může seniorům v mnoha ohledech pomoci překonávat každodenní nesnáze a usnadnit jim cestu k plnohodnotnému, aktivnímu stáří. Takové přístupny ukáže výstava Design v nejlepších letech, která dnes v podvečer začne v Galerii/CZD ve Vojtěšské ulici v Praze.

Jejím tématem bude otázka přístupného bydlení, produktového a obalového designu. K vidění budou předměty přístupné jak mladým lidem, kteří ještě žádná omezení nemají, tak starším lidem, kteří již válčí s řadou problémů přicházejících se stářím. Další skupinu tvoří výrobky, které jsou právě seniorům určené: respektují správnou ergonomii, ale zároveň dobře vypadají, což není v případě předmětů pro tuto specifickou skupinu pravidlem. Výstava představí produkty českých i zahraničních designérů a výrobců.

V rámci vernisáže výstavy bude předáno ocenění za přínos v oblasti šíření přístupného designu v Česku za uplynulý rok - Equal Design Award, vybrané porotou vedenou architektem a programovým ředitelem festivalu reSITE Osamu Okamurou.

Na celý týden připravilo pořádající sdružení Czechdesign (www.czechdesign.cz) výstavy, workshopy, diskuse a další program, kterým chce široké veřejnosti, designérům, architektům, zástupcům státní správy a odborníkům na tuto oblast připomenout sociální rovinu designu a odpovědnost, kterou designéři vůči uživatelům mají. Vrcholem festivalu bude celodenní akce, která se uskuteční 21. září v rámci projektu Zažít město jinak. Ve Vojtěšské ulici a přilehlém okolí bude celý den přizpůsoben potřebám a zálibám lidí všech věkových kategorií s ambicí umožnit trávit společný čas všem obyvatelům města.

design
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.