Mrazivá koleda: na Jizerce
bylo minus dvaadvacet

Mrazivá koleda: na Jizerce
bylo minus dvaadvacet

9. 4. 2012

Na velikonoční pomlázku vyrazili kolednicí do velmi studeného a mrazivého počasí. Teplota v noci místy klesla hluboko pod bod mrazu. „Nejnižší teplotu jsme naměřili na Jizerce, kde automatická stanice nahlásila -22 °C,“ informoval Petr Dvořák z Českého hydrometeorologického úřadu.

Mrazivé počasí je způsobeno vlivem vyššího tlaku, nočnímu vyjasnění a také částečnému ztišení větru. Padla i řada nových teplotních rekordů. V mrazových kotlinách naměřily v pondělí ráno automatické stanice tyto hodnoty hluboko pod bodem mrazu. Nejstudeněji bylo v noci na Jizerce-rašeliniště. Rtuť teploměru tam klesla až k -22 C.

Zimní noc také zažili lidé v Modravě, kde se rtuť teploměru zastavila na hodnotě -18,8 °C. V Březníku na Šumavě bylo v noci -17, 5 °C a na Kvildě naměřili meteorologové teplotu -15,5 °C.

Teplotní rekordy padaly i v místech, kde v noci taková zima nebyla. Rekord z roku 1956 překonala pondělí noční teplota také v Desné. Automatická stanice tam naměřila - 12,8 °C. Zima byla také v Krkonoších. Rekord z roku 2003 tam překonala hodnota -10, 5 °C. Teplotní maximum z roku 2002 padlo v České Lípě, kde naměřili -8,1°C. Rekord z roku 1888 byl překonán v Opavě Oticích. Noční teplota zde klesla na -8,2 °C.

„Dubnový mráz není nic tak neobvyklého a hned zítra se dočkáme odpoledních teplot kolem 15 °C, ojediněle i více,“ řekl Dvořák.

Letošní Velikonoce se tak zařadí mezi nejchladnější v průběhu posledního půlstoletí. Průměrná teplota je během těchto pohyblivých svátků 6 °C a na mnoha místech republiky v neděli klesla na -10 °C.  

Tento týden bude podle meteorologů už teplejší. Denní maxima by se měla pohybovat obvykle mezi 10 a 15 °C, noční minima by už neměla klesat pod 0 °C. Bude však převážně oblačné a proměnlivé počasí a také dostatek srážek.

Velikonoce
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 19. týden

V pátek 10. května startuje Mistrovství světa v hokeji, jehož pořadatelem je Česká republika. Vědomostní kvíz se tedy bude tento týden věnovat hokeji.