Rakovina prostaty, zákeřný
zabiják mužů po padesátce

Rakovina prostaty, zákeřný
zabiják mužů po padesátce

21. 9. 2013

Zní to drsně, ale je třeba říci to nahlas. Každý muž, který se dnes narodí, má asi 17procentní pravděpodobnost, že onemocní rakovinou prostaty, a asi tříprocentní pravděpodobnost, že na ni zemře.

„A každý muž, který dnes umírá nesmírně bolestivou a neodvratnou smrtí na pokročilou rakovinu prostaty, byl před deseti až 20 lety mužem, který měl toto onemocnění v bezpříznakovém vyléčitelném stadiu nádoru ohraničeného na prostatickou žlázu, ale měl tu smůlu, že tehdy nikdo na včasnou diagnostiku nepomyslel,“ říká předseda České urologické společnosti Marek Babjuk, který vede urologickou kliniku v pražské Fakultní nemocnici Motol.

Ano, na rakovinu prostaty zemřou v Česku každý den čtyři muži, v roce 2010 jich usmrtila 1467, z nichž 58 nedosáhlo ještě šedesátky. Nemoc byla zjištěna ve zmíněném roce celkem u 6771 mužů, přičemž 1004 bylo méně než 60 let. Není to tedy jen nemoc vyššího věku, jak se traduje, a na prevenci by měli myslet muži už kolem padesátky. „A pokud měl jejich otec či děda rakovinu prostaty, tak i mnohem dřív,“ podotýká Babjuk.

Dlouho nic nebolí

Problém podle něj je, že rakovina prostaty nepůsobí mnoho let potíže, které by muže varovaly. Bolí, až když se rozšíří do celého těla. Včas přijdou obvykle ti, kteří s rakovinou prostaty mají také zbytnělou prostatu. Je to sice zcela jiná nemoc, ale působí potíže s močením, které muže k lékaři přivedou. Tak se může odhalit i rakovina. Mnohým mužům "zachrání" život jejich žena, která je donutí na vyšetření jít.

Základem je prevence

Pro včasné zjištění rakoviny prostaty je podle přednosty urologické kliniky Fakultní nemocnice Brno Dalibora Pacíka zásadní prostatický specifický antigen PSA. Ideálem je, aby si muž dal ve 40 letech zjistit jeho hodnoty, pak ve 45 a 50 letech a poté každý rok. Pro posouzení stavu a možného dalšího vývoje nemoci je totiž důležitá také rychlost, s jakou se hodnota PSA mění.

V Česku neexistuje plošný screening, a není podle obou lékařů ani nikde na světě. Je to příliš drahé a přínos minimální. Čeští odborníci proto převzali evropská doporučení, aby se zaměřili na informování mužů o rizicích nemoci a možné prevenci.

Onemocnění prostaty je tématem Urologického týdne, který vyhlásila Evropská urologická asociace na 23. až 27. září. Akci podporuje občanské sdružení Europa UOMO CZ, které je českou odnoží Evropské koalice proti rakovině prostaty. Cílem je dovést všechny ohrožené muže alespoň k takovému zájmu o své zdraví, jako se to podařilo u žen v oblasti mamografie. Informace a on-line poradna pro pacienty na www.europauomo.cz.

rakovina
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...