Žít déle doma si přeje
devět z deseti seniorů

Žít déle doma si přeje
devět z deseti seniorů

19. 9. 2013

Služby, díky nimž senioři a seniorky mohou zůstat až do vysokého věku v domácím prostředí a nemusí odcházet do ústavů, představuje kampaň Žít déle doma. O možnostech pomoci chce informovat starší lidi i jejich rodiny. Podle šéfa pořádajícího sdružení Život 90 Jana Lormana si devět z deseti seniorů přeje žít doma, o možné péči ale nevědí. Zbytečně pak končívají v seniorských domovech a léčebnách.

Do starobince raději ne

„Dřív se vše odehrávalo doma – rodilo se, umíralo. Pak jsme zřídili starobince a chorobince. Teď se vracíme zpátky. Domácí prostředí je nejlepší, a to nejen pro děti, ale i pro seniory,“ uvedl Lorman. Podle něj zůstávají lidé doma déle soběstační, péče je i výrazně levnější než v domovech pro seniory či léčebnách.

Kampaň odstartuje 1. října na den seniorů. Ve Stavovském divadle ji zahájí Věra Čáslavská. Informace o službách přináší web www.zitdeledoma.cz i brožura, která bude na úřadech práce. Dostanou ji také obce. Na internetu i v drobném sešitku je dotazník, který pomůže zájemce nasměrovat na potřebnou službu. Mohou pak využít třeba půjčovnu kompenzačních pomůcek, osobní asistenci, pečovatelku, centrum denních služeb, stacionář či tísňovou péči. Nechybí ani informace o tom, kolik jednotlivé služby stojí. Na jejich zaplacení se dá využít příspěvek na péči. Ten nyní pobírá 102 tisíc lidí nad 80 let.

Služby seniorům mají budoucnost

Česká společnost stárne a seniorů přibývá. Podle demografů bude nejvýraznější změnou v tomto století růst počtu lidí ve vysokém věku. Zatímco nyní žije v Česku zhruba 406 tisíc osob nad 80 let, za sedm let by jich mělo být zhruba o 50 tisíc víc. V roce 2030 podle statistiků bude mít za sebou osmdesáté narozeniny skoro 770 tisíc obyvatel a v polovině století pak už přes 1,07 milionu. Stoletých je v Česku nyní kolem 850, v roce 2050 jich má být přes 15 tisíc.

Potřeba péče tedy ještě výrazně poroste. Už teď nabídka nestačí, a to zvlášť v malých městech a na venkově. Podle generální ředitelky úřadu práce Marie Bílkové by mnozí nezaměstnaní mohli najít ve službách pro seniory uplatnění. „Místa ve zdravotních a sociálních službách jsou vnímána na trhu práce jako jistota. Budou potřeba,“ řekla Bílková. Práci by mohly najít tisíce lidí.

Podle ní by mohla vzniknout třeba profesionální výpomoc seniorům. Pracovníci by se starším lidem postarali o domácnost či o dům a zahradu. Bílková sdělila, že úřad práce má už nyní na takové posty peníze. Obce a neziskové organizace je mohou zřídit jako veřejně prospěšné práce, získají na ně příspěvky. Nezaměstnaní ale mohou v tomto oboru začít také podnikat. Pokud připraví plán a předloží ho úřadu práce, mohou na takovou živnost dostat v průměru 40 až 80 tisíc korun.

stárnutí
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.