Chcete připravit trávník na zimu? Vertikutujte!

Chcete připravit trávník na zimu? Vertikutujte!

20. 9. 2013

Grilujeme na nich, leháme si na ně, abychom si odpočinuli, běhají po nich děti - trávníky na zahradách bývají během léta hodně zatěžované. Aby zůstaly krásně zelené, je nestačí pouze sekat. Důležitou součástí péče o zelené bohatství je vertikutace. Provádět by se měla minimálně dvakrát do roka – na jaře před začátkem vegetačního období a před příchodem zimy. Právě teď je pro ni vhodná doba!

Podzimní vertikutace je důležitá

Mech, zbytky staré trávy a odumřelých stébel – travní plsť se během léta vytvořila ve většině trávníků a před zimou je nutné se jí zbavit. Navíc je trávník potřeba provzdušnit a proříznout kořeny, aby se rozvětvily a lépe rosty. Tráva by měla mít před příchodem chladného období a sněhové pokrývky zajištěn přísun světla, vody i živin. „Podzimní vertikutace je důležitá, neboť trávník sloužil celou sezónu, a proto je potřeba, aby byl připraven na zimu v nejlepší kondici. Odstranění travní plsti navíc omezuje výskyt sněžné plísně,“ říká specialista na péči o trávník Filip Werner ze společnosti Mountfield.

Vertikutátor je stroj vizuálně podobný sekačce na trávu. Jeho funkce je však jiná a to díky svislému umístění nožů a pružin na hřídeli stroje. „Vertikutárory s noži umí nařezávat travní drny a tráva poté odnožuje, neboli houstne. Hůře ale zbavují trávník stařiny a mechu. Naopak stroje s pružinami umí vyhrabávat mech a odumřelé zbytky trávy efektivněji, trávník tak dokonale vyčešou a zbaví všech nečistot,“ vysvětluje Werner. Důležité je nastavit správnou hloubku vertikutace, abychom trávníku zásahem neublížili. Přesáhnout by neměla 4 milimetry.  

Elektrický nebo benzínový stroj?

Při výběru vertikutátoru je důležité si uvědomit, jak velkou travní plochu chceme vertikutovat. V případě menších ploch a dostupnosti elektrické energie je vhodné zvolit vertikutátor elektrický. Ten pohyb po zahradě sice limituje svým kabelem, ale je lehčí, tišší, skladnější a také méně náročný na údržbu. „Benzínové stroje jsou oproti elektrickým výkonnější – a to díky silnějším motorům a většímu záběru (šířce stroje, pozn. red.). Práce s nimi je mnohem rychlejší a vhodné jsou proto i pro rozlehlé travní plochy,“ říká odborník.

Za podzimní péči vám bude vaše tráva vděčná a poznáte to už na jaře. Vertikutací však vše pouze začíná – krásný trávník žádá na podzim kromě provzdušnění také přísun vody a podzimního hnojiva. Vertikutací mohou vzniknout holá místa, která je vhodné dosít. Do půdy pak můžeme trávě doplnit i jemný křemičitý písek, který jí velmi prospívá.

Mountfield zahrada
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.