Konec Jiřího Wimmera: deprese, 
alkohol a pak i velké bohatství

Konec Jiřího Wimmera: deprese,
alkohol a pak i velké bohatství

20. 9. 2013

„Petr Bezruč: Otrava... Ostrava...“ Při téhle scénce, v níž Jiří Wimmer coby notorický kuřák marně recituje známou báseň, znějí salvy smíchu dodnes. Přitom populární herec už není víc než dvanáct let mezi živými. Diváci si ho pamatují především jako komika – se zpěvákem Karlem Černochem kupříkladu vytvořil oblíbenou dvojici, která se objevovala v úspěšném televizním pořadu Možná přijde i kouzelník.

Herec, moderátor, básník, malíř...

Wimmera to k herectví táhlo od útlého věku. Už jako děcko si prý přehrával před zrcadlem role filmových postav. Později vystudoval DAMU a hrál v ostravském Divadle Petra Bezruče nebo Ypsilonce.

Vystupoval také jako moderátor skupiny Rangers-Plavci a zahrál si i v několika filmech, například v Jáchyme, hoď ho do stroje, Jára Cimrman ležící spící nebo Nebát se a nakrást. Rád sportoval, vařil, psal básně, vymýšlel kreslené anekdoty a maloval, autorsky se podílel i na tvorbě scének z „Kouzelníka“.

Kvůli nespolehlivosti přicházel o práci

Prokletím nadaného umělce byl sklon k depresím a náchylnost k alkoholu. Kvůli němu Wimmer přicházel o práci. Nespolehlivosti „kvartálního alkoholika“ byla i důvodem jeho nuceného odchodu z divadla Luďka Soboty.

Wimmer se několikrát pokusil o sebevraždu, nakonec ale ze života paradoxně odešel po jiné tragédii. V lednu 2001 zemřel při dopravní nehodě. Na cestě domů ho tehdy v Praze-Dejvicích srazil při nesprávném přecházení ulice autobus. Na místě mrtvý herec měl v krvi 2,4 promile alkoholu... Tehdy mu bylo 57 let. Nyní by 21. září oslavil 70. narozeniny.

Najednou už nemusel pracovat, říká Luděk Sobota

„U něj byla chyba, že v restituci dostal veliký bohatství, takže už nemusel nic dělat,“ vzpomínal před pár lety na svého kolegu a přítele Luděk Sobota. „No a tak najednou už neměl žádný důvod pracovat a něco vymýšlet, prostě už nemusel vydělávat peníze.“

Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.