Zabila rudého Elvise
Stasi, nebo alkohol?

Zabila rudého Elvise
Stasi, nebo alkohol?

22. 9. 2013

Amerického zpěváka a herce Deana Reeda, který prodal miliony desek a natočil přes 20 filmů, v jeho rodné zemi dnes téměř nikdo nezná a ti, kdo ano, si z něho většinou dělají legraci. Mnohem lépe na Reeda však vzpomínají fanynky v zemích někdejšího socialistického tábora nebo v Jižní Americe. V totalitních dobách, kdy tisíce lidí riskovaly život při útěku z Východu na Západ, se totiž Dean Reed vydal opačným směrem.

Dean Reed se narodil přesně před tři čtvrtě stoletím 22. září 1938 v americkém Denveru. Původně z něj mohla být velká hollywoodská hvězda – skvěle vypadal, uměl jezdit na koni a koncem 50. let dobýval hitparády. Pak ale odjel na jihoamerické turné, odkud se vrátil nový, vůči své vlasti velmi kritický Dean Reed. Poznal bídu a nesvobodu v Latinské Americe, kde vládly režimy podporované USA. Reed strávil v Jižní Americe několik let – koncertoval na stadionech, zadarmo hrál v chudinských čtvrtích a ve věznicích. Kvůli jeho ostře levicové politické angažovanosti ho ale v Argentině a v Chile několikrát zatkli a nakonec z obou zemí vyhostili.

V druhé polovině 60. let Reed absolvoval „rudý Elvis“ první turné po Sovětském svazu a pohledný mladík se brzy stal miláčkem tamního publika. Desky mu tehdy vycházely v celém východním bloku, včetně ČSSR, kterou často navštěvoval. A poté, co se v roce 1973 usadil ve východním Německu, posloužil jako výborný nástroj socialistické propagandy: coby Američan, který emigroval před proradnou myšlenkou kapitalismu. Ve Spojených státech byl poté atraktivní zpívající kovboj považován za zrádce, špiona či přinejlepším pomatence.

Dodnes přitom není jisté, zda byl Reed naivní idealista, či pragmatický prospěchář užívající si život privilegované superhvězdy. Režim mu zajistil přepychové bydlení, cestování vrtulníkem, přísun lepých žen i značkového alkohol, na který si Reed velmi potrpěl.

V polovině 80. let mu hvězdné manýry začaly přerůstat přes hlavu a začal zlobit i nejvyšší stranické orgány NDR. Navíc se chystal (už značně zmožený bujarým životem) vrátit domů do USA. Jenže 13. června 1986 náhle zahynul za dodnes nevysvětlených okolností v autě na dně jezera nedaleko Berlína. Zda stál za jeho smrtí alkohol, nebo mu „pomohla“ německá státní bezpečnost Stasi, jak se často spekuluje, nebylo nikdy objasněno.

ČSSR NDR socialismus
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...