Nejlepší neviditelní herci?
Dvojice Trojan a Kolářová

Nejlepší neviditelní herci?
Dvojice Trojan a Kolářová

22. 9. 2013

Ivan Trojan a Daniela Kolářová jsou vítězi ankety Neviditelný herec aneb Nejpopulárnější herecký výkon na vlnách Českého rozhlasu, kterou Týdeník Rozhlas uspořádal posedmnácté. Anketa vyvrcholila v přímém přenosu pořadu Tobogan z pražského Divadla U hasičů. Za role v rozhlasových hrách, četbě na pokračování a účinkování v dalších pořadech, které veřejnoprávní rozhlas vysílal v sezoně 2012/2013, bylo nominováno 30 umělců: 11 v ženské kategorii, 19 v kategorii mužů.

Po loňském třetím místě vystoupal Trojan letos na stupínek nejvyšší. Posluchači ocenili jeho výkony v roli milence Davida ve hře Ingmara Bergmana Nevěra (režie Hana Kofránková) a lékaře Rieuxe v Moru Alberta Camuse (režie Dimitrij Dudík). Posluchačské hlasy herci přinesl i Gustav, kterého ztvárnil ve Strindbergově aktovce Věřitelé (režie Kateřina Dušková).

Vítězka ženské kategorie Daniela Kolářová na špici ankety vyšplhala už podruhé – první titul nejoblíbenější "neviditelné" herečky získala v roce 2000. Tentokrát hlasující ocenili její paní Alvingovou v Ibsenově dramatu Přízraky (režie Hana Kofránková) a farářku ve hře Pera Olova Enquista V hodině rysa (režie Natália Deáková).

Druhé místo patří Oldřichu Kaiserovi a Taťjaně Medvecké. Třetí nejpopulárnější herecký výkon na vlnách Českého rozhlasu podali Martin Stránský a překvapivě i režisérka Hana Kofránková. Kaiser nadchl coby interpret dvacetidílné četby na pokračování Haškových Osudů dobrého vojáka Švejka v režii Markéty Jahodové; zároveň za ni získal Cenu čtenářů Týdeníku Rozhlas. Medvecká zaujala rolí v monodramatu Mileny Štráfeldové Osamělé večery Dory N. (režie Michal Bureš).

Stránský zabodoval jako Niklaus Lauretz v seriálu podle románu Johna Knittela Via Mala (režie Miroslav Buriánek) i jako Coriolanus v této tragédii Williama Shakespeara, kterou natočila Hana Kofránková. Oblíbená režisérka byla v herecké kategorii třetí díky účinkování v četbě z románu Sigrid Undsetové Kristina Vavřincova (režie Lukáš Hlavica).

Trojan, který na jevišti jako fanda "bohemky" zvolil zelený mikrofon, přiznal, že herci si před mikrofonem pomáhají gesty i pohyby, které by například ve filmu neprošly. „Do rádia budu rád chodit i nadále nejen proto, že mě při mých hereckých začátcích živilo,“ uvedl populární herec při přebírání ceny. V listopadu ho tu čeká Havlovo Vyrozumění.

Během uplynulých ročníků se vítězi ankety stali například Viktor Preiss, Josef Somr, František Němec, Boris Rösner, Luděk Munzar, Petr Kostka, Tomáš Töpfer, Taťjana Medvecká, Hana Maciuchová, Jana Preissová a Vilma Cibulková.

Český rozhlas
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.