Pavel Landovský tentokrát jako autor: 
Hodinový hoteliér (a jiné hry)

Pavel Landovský tentokrát jako autor:
Hodinový hoteliér (a jiné hry)

23. 9. 2013

Jeho velké role, hlavně ty filmové, zná skoro každý. Méně už se ví, že skvělý herec Pavel Landovský je také zdatným autorem divadelních her. Teď se s nimi mohou zájemci uceleně seznámit. V pražském Činoherním klubu představilo nakladatelství Akropolis jejich souborné vydání. Křtu předcházelo uvedení Landovského hry Hodinový hoteliér, kterou se členy Kytlického divadelního spolku připravila druhá z hercových čtyř manželek Helena Albertová.

Komedii Hodinový hoteliér nastudoval v roce 1969 režisér Evald Schorm právě na tomto jevišti s Oldřichem Novým, Miroslavem Homolou, Janou Břežkovou a Františkem Husákem. Pak se ale autor dostal mezi politickou opozici a jeho ostatní dramatické texty musely až na výjimky na domácí zveřejnění čekat až do sametové revoluce v roce 1989.

Uniformu majora neoblékl, nevěděl, jestli se to smí

Potlesk byl tentokrát v Činoherním klubu velmi vřelý a autor, i když na vozíku, se děkoval přímo na jevišti. Svérázný herec s pověstí bouřliváka oslavil 11. září sedmasedmdesátiny a dostal uniformu majora. „Terazky som majorom,“ řekl a dodal, že si ji neoblékl, poněvadž prý nevěděl, jestli to je povolené. Připil si červeným vínem a konstatoval, že Hodinový hoteliér není autobiografií. „Když hru napsal, bylo mu 32 – a už tehdy ty dědky uměl,“ podotkla Albertová.

„Naposledy jsme tu spolu stáli před 22 lety v Havlově Audienci a předtím jsme tu strávili mnoho krásných let. Vážím si, že tu jsem,“ řekl dojatý kmotr publikace a Landovského kolega Josef Abrhám.

Originální příběhy a svérázný humor

Publikace s názvem Hodinový hoteliér (a jiné hry) je prvním souborným vydáním autorova dramatického díla, které je literárně pozoruhodné, ale veřejnosti nedostupné a neznámé. „Jsme rádi, že se čtenáři mohou kompletně seznámit s Landovského originálními příběhy a svérázným humorem,“ uvedla editorka knihy Lenka Jungmannová. Upozornila, že na jeho kontě je i šest neznámých filmových a televizních scénářů. V době publikačního zákazu přispěl koncem 70. let několika epizodami do rozhlasového seriálu Jak se máte Vondrovi? pod jménem dramatika Alexe Koenigsmarka.

Kniha obsahuje tyto hry: Případ pro vesnického policajta (1965), Hodinový hoteliér (1968), Supermanka (1973), Noční linka (1976), Sanitární noc (1976), Objížďka (1978), Arest (1980) i zatím poslední jeho kus Protentokrát zbohatnem (1997). Součástí svazku je doslov analyzující Landovského dílo včetně prací scenáristických, soupis rozhlasových a divadelních inscenací a knižních i časopiseckých vydání jeho textů.

Na DAMU ho nevzali – prý kvůli nedostatku inteligence

Pavel Landovský studoval na strojní průmyslovce, avšak před maturitou byl ze školy vyhozen. S hraním začínal v Teplicích, kde v divadle statoval a měl malé role. Herectví se věnoval i během vojenské služby. Od roku 1960 se potuloval po oblastních divadlech (Šumperk, Klatovy, Pardubice). Chtěl studovat na DAMU režii, ale třikrát nebyl přijat „pro nedostatek talentu, inteligence a fantazie“.

Od roku 1966 byl členem Činoherního klubu, kde sehrál 14 rolí – nuceně z něj odešel v roce 1976. Stal se disidentem, spolupracovníkem Václava Havla a signatářem Charty 1977. V roce 1979 přijal nabídku na pracovní pobyt ve vídeňském Burgtheateru, během kterého mu československý režim odňal státní občanství. I když se po listopadu 1989 vrátil do Prahy, zůstal v Burgtheateru v angažmá až do odchodu do penze v roce 1998.

divadlo herecké legendy
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.