Boršč

Boršč

24. 9. 2013

K podzimu nerozlučně patří i sklizeň řepy, a to nejen cukrové. Ke slovu se dostává stále častěji i ta opomíjená řepa červená. Neodmyslitelně patří do ruské kuchyně, kde se z ní vaří pravý ruský boršč.

Vařím nepravý borč a moc nám chutná, protože může být pokaždé trochu jiný. Základem je borč zeleninový, který si milovníci masa mohou přizpůsobit své chuti. Jak na to?


Zvlášť uvařím kysané zelí, kyselost mohu snížit použitím bez vody, ve které se vaří. Základem je pak zelenina uvařená v přiměřeném množství osolené vody. Zeleninu přidávám postupně. Jako první vložím do vody na kostičky nakrájenou řepu, pak přidám na kolečka, plátky nebo kruhové výseče nakrájenou kořenovou zeleninu (mrkev, petržel, celer), jemně nakrájenou cibuli a nakonec na kostičky nakrájené brambory. Přihodím trošku fenyklu, jiné koření nedávám. Je možné vařit bez soli a dochutit nějakým oblíbeným sypkým kořenicím přípravkem. Až je všechno měkké, přidám uvařené zelí. Zdobím čepičkou kysané smetany a zelenou petrželkou. Servíruji s kysanou smetanou, kterou si může každý podle libosti přidávat. Dá se použít i sladká smetana.

Místo kvašeného zelí je možné použít hlávkové nebo čínské, které ovšem vařím s ostatní zeleninou. Na podzim přidávám i cuketu nakrájenou na kostičky. Tento základ je možné vylepšit jakoukoliv klobáskou, různými vývary - uzeným, hovězím, vepřovým, kuřecím, krůtím i rybím včetně odpovídajícího masa. Bohatší si mohou dopřát více druhů masa. 

Mně borč chutná na jakýkoliv způsob, takže na pravém ruském netrvám. Fantazii se meze nekladou.
Přeji dobrou chuť těm, kteří vyzkoušejí. :-)

Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.