Pomníky od mistrů
českého sochařství

Pomníky od mistrů
českého sochařství

24. 9. 2013

Slavné i méně známé, postavené či jen plánované nebo v minulosti odstraněné pražské pomníky, upomínající na významné osobnosti a události českých dějin, připomíná výstava Clam-Gallasově paláci v Praze. Jmenuje se Metamorfózy politiky a zahrnuje veřejné plastiky, které na pražských prostranstvích začaly vznikat od poloviny 19. století a měly pro český národní život velký význam umělecký i kulturně-historický.

Výstavu tvoří návrhy a modely z dílny největších mistrů českého sochařství 19. a počátku 20. století - bratří Josefa a Emanuela Maxových, Josefa Václava Myslbeka, Bohuslava Schnircha, Stanislava Suchardy, Františka Bílka, Ladislava Šalouna, Bohumila Kafky a dalších. "Dokumentují genezi monumentálního pomníku pro veřejný prostor v 19. století, který vždy zaujímal v práci umělců-sochařů hlavní místo jako prestižní objednávka," uvedla autorka a kurátorka výstavy Kateřina Kuthanová.

První veřejný pomník v Čechách byl podle autorky věnovaný Přemyslu Oráči ve Stadicích (1839 až 1841), vedle něj návštěvníci uvidí všechny nejvýznamnější pražské monumenty oslavující známé postavy českých dějin až do konce monarchie - císaře Františka I., Karla IV., maršála Radeckého, Josefa Jungmanna, Františka Palackého, Jana Husa a sv. Václava na Václavském náměstí.

V expozici je i řada bust a pomníků z pražských sadů - takzvané intimní pomníky určené pro parky a věnované umělcům. Podle kurátorky je využívali sochaři k tomu, že mohli uplatnit i některé modernější formy projevu, zatímco při ztvárnění politiků se stále pevně drželi neoklasicismu. Sochy Karolíny Světlé, Elišky Krásnohorské, Karla Hynka Máchy, Julia Zeyera či Antonína Hálka na přelomu 19. a 20. století vytvářeli čeští sochaři pod vlivem stylu Augusta Rodina.

výstavy výtvarné umění
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%