Ohleduplný Bořivoj Navrátil: Nechci
svou smrtí zkazit kolegům práci

Ohleduplný Bořivoj Navrátil: Nechci
svou smrtí zkazit kolegům práci

26. 9. 2013

Výrazná tvář ve výrazných rolí, ať už ve filmu, v televizi nebo na divadelních prknech – to je stručná charakteristika herce Bořivoje Navrátila. Od poloviny 50. let se uplatnil i v rozhlase, dabingu či uměleckém přednesu na koncertním pódiu. Učil také herectví na Pražské konzervatoři a na DAMU.

Holá hlava ho zdobila od poloviny 60. let

Navrátil se narodil 26. září 1933 v Kroměříži. Divadlu se začal věnovat jako ochotník, poté vystudoval brněnskou Janáčkovu akademii múzických umění. Profesionálně začal hrát v Českém Těšíně, později vystupoval na mnoha scénách. Například na pódiu Horáckého divadla, Činoherního klubu a Národního divadla. Tady se objevil poprvé ve druhé polovině 50. let v Revizorovi a účinkoval tu ve více než stovce inscenací.

Vzhledem k charakteristické vyholené hlavě si několikrát zahrál i kriminálníky, kupříkladu v jednom z dílů seriálu Třicet případů majora Zemana. Pleš ho zdobila od poloviny 60. let, kdy se vyholil kvůli roli vynálezce v Macháčkově inscenaci Ze života hmyzu. Tomuto „účesu“ pak už zůstal věrný.

Často hrál lékaře. Pak u nich musel hledat pomoc

Diváci si ho také zapamatovali z filmové trilogie o pravěkých lidech Osada Havranů, Na veliké řece a Volání rodu, kde ztvárnil postavu kupce Gera. Zaujal rovněž rolí v seriálu Návštěvníci, byl také podivínským knoflíkářem ve stejnojmenném filmu Petra Zelenky.

V posledních letech se Navrátil v televizi objevil například jako šéfredaktor v seriálu Redakce nebo jako správce krytého bazénu v seriálu Ulice. Kvůli svému serióznímu vzhledu hrál často lékaře – například ve snímcích Už zase skáču přes kaluže, Pozor vizita, Sestřičky nebo v ruském filmu Tolstoj.

Bohužel v posledním období svého života se musel sám čím dál častěji uchylat do péče skutečných lékařů. Ti mu však bohužel pomoci nedokázali. Rakovina tlustého střeva byla silnější.

Rakovina se porazit nedá, říkal vyrovnaně

Když Navrátil točil komedii Školní výlet, dobře věděl, že se blíží jeho konec. „Je to určitě poslední film, ve kterém se objevím. Už si nemůžu zodpovědně s nikým plácnout, nevím dne ani hodiny. To bych kolegům eventuálně kazil práci. To víte, že mě mrzí, že o tu profesi přijdu. Celý život jsem pro ni žil.“

V posledních měsících života si viditelně pohublý a zesláblý herec nedělal o své budoucnosti žádné iluze. „Rakovina se porazit nedá, a kdo říká, že ano, rouhá se. Mám to hodně za zlé Martině Navrátilové, která vítězně prohlašuje, jak ji porazila – to je pýcha. Já jsem s koncem smířený,“ pravil krátce před svým skonem.

Bořivoj Navrátil zemřel 31. října 2011 ve věku 78 let. Nyní na 26. září připadají jeho nedožité 80. narozeniny.

Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.