Tak existoval šílený Jack
Rozparovač, anebo ne?

Tak existoval šílený Jack
Rozparovač, anebo ne?

26. 9. 2013

Jeden z nejznámějších sériových vrahů světa – Jack Rozparovač, který nebyl nikdy odhalen – možná vůbec neexistoval. Chce se vám to věřit?

S odvoláním na výsledky svého vyšetřování tuto hypotézu zveřejnil britský kriminalista Trevor Marriott. Podle něj si tajemného zabijáka vymyslel opilý novinář, který toužil po takzvaném „sólokaprovi“.

Tento reportér jménem Thomas Bulling, jenž psal o zločinnosti pro londýnskou agenturu Central News, odeslal v roce 1888 Scotland Yardu dopis, ve kterém se vydával za Jacka Rozparovače. „Fakta u tohoto případu se postupem let zcela překroutila,“ tvrdí Marriott.

Marriott coby někdejší kriminální vyšetřovatel v anglickém hrabství Bedfordshire nedaleko Londýna prý strávil posledních 11 let zkoumáním dokumentů, které k tomuto případu našel ve Scotland Yardu i jinde. Použil přitom moderní policejní technologie, což mu prý umožnilo zjistit nové skutečnosti. Sepsal o tom knihu a uskutečňuje přednáškové turné s názvem Jack Rozparovač: vyšetřování 21. století. Co je výsledkem?

Marriott odhalil 17 vražd, které by se daly připsat tajemnému Jackovi v letech 1836 až 1894, kdy údajně velkým nožem brutálně usmrtil nejméně pět žen ve východolondýnské čtvrti Whitechapel. Jenže zároveň tvrdí, že mnohé vraždy provedl německý námořník Carl Feigenbaum, který pracoval na lodích kotvících pravidelně v přístavu nedaleko Whitechapelu. Tento muž byl popraven v roce 1896 v New Yorku, když byl předtím přistižen u jedné své oběti.

Série brutálních vražd, které tehdejší bezradná policie připisovala na základě dopisu Jacku Rozparovači, naprosto vyděsila relativně poklidnou viktoriánskou Anglii. Za možné pachatele byla postupně označena řada lidí, mezi nimi dokonce i lékař královny Viktorie. Policie však skutečného vraha nikdy nevypátrala. Byly indicie, ale tvrdé důkazy chyběly.

Celý hrůzný příběh, stejně jako hledání Rozparovačovy identity, patří dodnes k nesmrtelným mýtům britské metropole. To, že jakýsi vrah existoval, je nejspíš nezpochybnitelné. Ale byl to opravdu onen Jack Rozparovač?

zločin
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...