Češi jsou dobrými čtenáři.
Vůbec nejvíc čtou senioři

Češi jsou dobrými čtenáři.
Vůbec nejvíc čtou senioři

26. 9. 2013

Aspoň jednu knihu za rok přečte 84 procent Čechů. Toto číslo dokonce mírně roste. Vyplývá to z průzkumu, který připravily Národní knihovna a Ústav pro českou literaturu Akademie věd. Podle jeho výsledků si aspoň jednu knihu ročně koupí 48 procent Čechů - jenže v roce 2007 to bylo 71 procent lidí. Veřejnou knihovnu nejméně jednou ročně navštíví 32 procent dotázaných.

"Průzkum ukázal, že více čteme, více chodíme do knihoven, ale ve srovnání se západní Evropou méně knihy nakupujeme," řekl Pavel Trávníček z Ústavu pro českou literaturu. Průzkumu se zúčastnilo mezi 5. až 25. květnem 1584 respondentů. Byl již třetí, podobný se uskutečnil v letech 2007 a 2010. 

Při srovnání věku čtenářů a počtu přečtených knih suverénně vedou lidé nad 65 let, mezi těmi je nejvíce častých čtenářů, tedy těch, co ročně přečtou 13 a více knih. "Je otázka, jestli si to nesou s sebou a četli i dříve, nebo jestli ve věku 35 až 44 let také byli spíše čtenáři sporadickými," uvedl Trávníček. Nejvíce čtenářů sporadických, tedy těch, co přečtou do šesti knih za rok, je právě kolem čtyřicítky.

Každý obyvatel starší 15 let v průměru za rok přečte 13,2 knihy; jejich čtení denně věnuje 33 minut, za rok nakoupí průměrně 2,3 knihy a vydá za ně 691 korun; v domácích knihovnách se v průměru nachází 250 knih. Opět se ukázalo, že ženy čtou výrazně více než muži (rozdíl činí 11 procent), stejně jako že ve vztahu ke čtení nehraje v Česku podstatnou roli velikost sídla.

Nejoblíbenějším autorem českých čtenářů je Michal Viewegh, stejně jako v minulých průzkumech. Nejoblíbenější knihou byla letos Babička.

Pokud jde o digitální prostředí, nejčastěji čtou lidí na osobním počítači nebo notebooku (na druhém místě je takzvaný chytrý telefon) - na některém z přístrojů čte skoro polovina dotázaných. Tři čtvrtiny Čechů si však nedokážou představit, že by četli pouze v digitálním prostředí.

Více než polovina Čechů starších 15 let tvrdí, že je pro ně nepřehledný knižní trh. Nejznámější institucí je u nich v této oblasti prodejní síť Levné knihy. Knihy si lidé vybírají nejvíce podle žánru a kupují si je kvůli zábavě, potěšení a relaxaci. Ti, kdo knihy nekupují, uvádějí jako hlavní důvod, že jsou příliš drahé; hlavním zdrojem informací o knihách jsou blízcí a známí.

Průzkum ale ukázal, že Česko nadále patří v Evropě k zemím s nejsilnější čtenářskou kulturou, společně se skandinávskými a pobaltskými státy.

knihy
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.