Může se nemocný astronaut
vrátit z Marsu na Zem? Ne!

Může se nemocný astronaut
vrátit z Marsu na Zem? Ne!

26. 9. 2013

Plánované přistání astronautů na Marsu bude tvrdý oříšek, ale vrátit je zpátky na Zem se může ukázat jako ještě složitější věc. Zvlášť jestli průzkumníkům rudé planety začne při dlouhém návratu domů kapat z nosu, napsal server Space.com.

Na Marsu, jehož některé oblasti, jak víme, jsou schopné podporovat život, by se astronauti mohli nakazit. "Náš" svět pak může váhat, zda takové cestovatele přivítá zpět, kvůli obavě z rozšíření nějaké mimozemské silně zhoubné infekce mezi více než sedmi miliardami pozemšťanů.

NASA se tím už zabývá současně s přípravou plánů, jak dostat lidskou posádku k Marsu do poloviny 30. let tohoto století. "Klíčem je pečlivé sledování zdravotního stavu astronautů během všech fází marsovských výprav a jakékoli jiné aktivity v hlubokém vesmíru," říká Cassie Conleyová z programu planetární ochrany amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA).

Je samozřejmé, že NASA udělá vše pro to, aby minimalizoval nebezpečí, že astronauti při práci na povrchu Marsu seberou nějaký tamní potencionálně patogenní organismus. Průzkumníci se například vyhnou "zvláštním oblastem", tedy místům, kde by mohly přežít a rozmnožovat se pozemské mikroby. Nevkročí ani půdu, kterou nejdřív neprověřily robotické přístroje.

Tyto zásady obsahuje protokol planetární ochrany načrtnutý v roce 2008 mezinárodním Výborem pro kosmický výzkum (COSPAR). NASA stejně jako evropská vesmírná agentura ESA se zavázaly tento protokol respektovat. Jeho hlavní prioritou je ochránit Zemi před jakoukoli kontaminací z Marsu, ale i naopak Mars před kontaminací ze Země.

Kosmická epidemie

"Astronauti ale na povrchu sousední planety nevyhnutelně přijdou do kontaktu s nějakým marsovským materiálem, ať už plánovači mise vymyslí jakákoli preventivní opatření," upozorňuje Conleyová a další experti. A to může při sebemenším kýchnutí či zakašlání vyvolat zlověstné tušení. A je velmi pravděpodobné, že průzkumníci rudé planety onemocní. "Poteče jim z nosu, budou mít nějaké vyrážky," říká Conelyová. "Lidem, kteří jsou stovky dní v malém uzavřeném prostoru, se to stává."

Astronauti by podle ní v rámci soustředěného sledování zdravotního stavu měli neustále zjišťovat povahu a závažnost těchto onemocnění. Přitom jeden člen posádky by měl být primárně zodpovědný za dodržování protokolů planetární ochrany. Pracovní plán NASA rovněž počítá s možnostmi pro karanténu a s odpovídající lékařskou kontrolou posádek vracejících se z Marsu.

"Jestliže se něco stane šesti lidem vyslaným na Mars, je to opravdu hrozná tragédie a my tomu chceme zabránit, jak jen to bude možné. Ale šest lidí, kteří přinesou z Marsu na Zem strašlivou infekci, strašně škodlivý organismus, je globální tragédie. A v tom je obrovský rozdíl, který musíme mít na paměti," upozorňuje Conleyová.

Ano, Země by pak mohla tyto průkopníky ještě před přistáním zničit.

Mars
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...