Také se nemůžete dočkat?
Tak tedy hurá na ledovec!

Také se nemůžete dočkat?
Tak tedy hurá na ledovec!

28. 9. 2013

Skalní příznivci hor nemusejí nutně čekat na nejisté sněhové podmínky v Česku, stačí vyrazit na ledovec. Třeba do Rakouska. Není to zase až tak daleko a až tolik drahé.

Každý z pěti tyrolských ledovců je naprosto jedinečný. Spojuje je ovšem možnost báječného lyžování od časného podzimu až do slunečných jarních dnů. Nejvyšší zimní požitky můžete prožít na Pitztalském a Kaunertalském ledovci, v ledovcové oblasti Sölden, na Stubaiském ledovci a v jediném celoročním lyžařském středisku Rakouska, na ledovci Hintertux.

Pojďme se na ně podívat.

Kaunertal: nejmladší v Tyrolsku

Kaunertalský ledovec je považován za nejmladší, protože byl lyžařům zpřístupněn teprve v osmdesátých letech. Na širokých sjezdovkách s přírodním sněhem se dá lyžovat v klidu a bez stresu.  Díky dostatečné kapacitě lanovek a vleků byste dlouhé fronty hledali marně.  Odpočinková dovolená je tady proto zaručena. 

Vnoučata vezměte s sebou – děti do deseti let jezdí v doprovodu alespoň jednoho dospělého po všech 38 kilometrech ledovcových sjezdovek zdarma.
Zvláštností Kaunertalského ledovce je jeho bezbariérovost. Již v létě obdržel Kaunertal za své bezbariérové vybavení dvě ocenění. A také v zimě si sjezdovky na ledovci mohou vychutnat například vozíčkáři na speciálních monoski-saních. Také všechny přístupy k lanovkám, do restaurací, k toaletám a na vyhlídkovou plošinu jsou snadno přístupné i na vozíčku.

Pitztal: nejvyšší v Tyrolsku

Na Pitztalském ledovci se lyžaři od roku 1983 dostanou vůbec nejvýše: až 3440 metrů nad mořem. Nikde jinde v Rakousku se lanovkou Wildspitzbahn nedostanete výše než tady. Dolů pak vede cesta po celkem 37 kilometrech dlouhých a 84 hektarů rozlehlých sjezdovkách. V nové, futuristické, stříbrně svítící horní stanici je umístěna nejvýše položená kavárna v Rakousku: Café 3440. Z panoramatické terasy volně se vznášející v prostoru si mohou návštěvníci vychutnat pohled na 3774 metrů vysoký vrchol Wildspitze a více než 50 vrcholů okolních třítisícovek.

Zatímco v Café 3440 si můžete vychutnat nejvyšší kávu v Rakousku, v cukrárně na horní stanici lanovky Gletscherexpress se podává nejvyšší trhanec a znamenitý štrůdl.

Stubai: základ je rodina

S 26 lanovkami a vleky a 35 lehkými až náročnými sjezdovkami o celkové délce 62 kilometrů je Stubaiský ledovec největší ledovcovou lyžařskou oblastí v Rakousku. A dle lyžařského průvodce ADAC SkiGuide také oblastí nejvstřícnější k rodinné dovolené v celých Alpách.

Vnoučata si zde mohou užít novou lehkou sjezdovku BIG Family Funslope Eisjoch, zábavný kopec s vlnovkami, překážkami a skoky. Pro fajnšmekry se tady nachází i nejprudší sjezdovka Daunhill s až 60 procentním sklonem a nová lyžařská trasa Bildstöckljoch. Ty nadchnou zkušené lyžaře a dodají jim novou porci adrenalinu. 

Sölden: pro milovníky dobrého jídla

V roce 2010 zde byla otevřena nová lanovka Gaislachkoglbahn se třemi harmonicky klenutými, průhlednými staničními budovami. V tomto roce je na řadě logické pokračování: Na horní stanici ve výšce 3048 metrů bude v prosinci 2013 otevřen nový designový restaurant, navržený stejnými architekty, kteří mají na svědomí také stanice lanovky. Kuchyně má být skvělá.

Hintertux: otevřeno po celý rok

Hintertuxský ledovec byl v roce 1968 prvním ledovcem Tyrolska zpřístupněným lyžařům. Dodnes je také jediným ledovcem, na kterém se dá lyžovat i v létě. Tuto zimu se dostane srdci lyžařské oblasti, chatě Tuxer Fernerhaus v nadmořské výšce 2660 metrů, generální rekonstrukce – všechna dosavadní schodiště nahradí eskalátory. Spannagelhaus bude zase přebudován na útulný restaurant s obsluhou a šarmem horské chaty. Restaurant s obsluhou bude mít 90 míst a 60 dalších míst na terase. K jídlu se budou podávat místní speciality i mezinárodní kuchyně.
V zimě nabízí tato lyžařská oblast 59 kilometrů sjezdovek s přírodním sněhem. Od prosince do dubna se Hintertuxský ledovec spojuje se čtyřmi dalšími lyžařskými středisky v největší lyžařskou oblast v Zillertalu – s celkem 192 kilometry sjezdovek.

A jak je to s cenami? Jednodenní skipasy se na ledovcích pohybují okolo 40 eur (dětem účtují lehce přes polovinu), což není o mnoho více než ve Špindlerově Mlýně.

lyžování
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 19. týden

V pátek 10. května startuje Mistrovství světa v hokeji, jehož pořadatelem je Česká republika. Vědomostní kvíz se tedy bude tento týden věnovat hokeji.