Globální „epidemie“
jménem vysoký tlak

Globální „epidemie“
jménem vysoký tlak

29. 9. 2013

Mnoho lidí má vysoký krevní tlak, aniž o tom vědí. Vysoký krevní tlak nebolí, nemá žádné příznaky, přesto způsobuje poškození tepen a životně důležitých orgánů v těle. Proto je hypertenze nazývána také jako tichý zabiják.

Na nemoci způsobené vysokým krevním tlakem celosvětově ročně umírá sedm milionů lidí. Kardiovaskulární choroby jsou zodpovědné za téměř polovinu všech úmrtí v Evropě, zabíjejí více než všechny typy rakoviny, přičemž u žen je toto procento vyšší než u mužů. Onemocnění spojené s vysokým krevním tlakem mají ročně na svědomí čtvrtinu úmrtí ve věku nad 40 let.

Změřte si tlak doma

Krevní tlak je síla, kterou krev působí na tepny. Vlivem činnosti srdce, s jeho tepem, se tlak neustále mění. Pravidelné měření umožňuje včas odhalit změny v kardiovaskulárním systému a předcházet tak rizikům vzniku infarktu a dalších nemocí. Optimální hodnota tlaku krve je 120/80 mmHg.

Pro pravidelnou kontrolu tlaku lékaři doporučují rizikovým skupinám zakoupit vlastní kvalitní tlakoměr, což předpokládá investici okolo 2000 korun. Domácí měření krevního tlaku se doporučuje jako preventivní prostředek i jako standardní doplněk léčby hypertenze. Výhoda spočívá zejména v tom, že si můžete svůj krevní tlak sledovat pravidelně v určitém čase a za normálních každodenních podmínek. Tím se vyhnete uměle zvýšeným hodnotám způsobeným nervozitou v cizím prostředí ordinace lékaře (tzv. syndrom bílého pláště).

Jak na to? Je to jednoduché

Před měřením krevního tlaku je třeba sedět v klidu několik minut v tiché místnosti a dodržovat několik zásad:

* Pro používání v domácnosti se doporučují certifikované digitální tlakoměry.

* Vždy je třeba měřit tlak krve dvakrát s časovým intervalem 1 – 2 minuty, i potřetí, pokud jsou první dvě měření velmi rozdílné.

* Měření krevního tlaku je vhodné ráno a večer, před užitím léků a vždy při potížích, které mohou vzniknout z vysokých hodnot tlaku krve.  

* Doporučuje se používat standardní manžetu. U osob s velmi velkým obvodem paže (zejména u obézních lidí) je třeba zvolit širší manžetu a naopak u těch s malým obvodem paže malou manžetu.

* Je nutné dbát na to, aby manžeta byla umístěna v úrovni srdce.

* Při prvním měření je vhodné změřit krevní tlak na obou pažích, aby se zjistil případný rozdíl při periferním postižení cév. Následně je třeba měřit krevní tlak tam, kde jsme naměřili vyšší hodnoty krevního tlaku.

* U starších lidí, diabetiků a těch, kteří mívají sklon k nízkým hodnotám krevního tlaku, je vhodné změřit krevní tlak i vestoje (v 1. a 5. minutě od postavení se), protože po postavení může krevní tlak nadměrně poklesnout.

* Při měření krevního tlaku si všímáme i tepové frekvence, jejíž optimální hodnota by měla být mezi 60 - 70/min.

* Před měření tlaku nepijte kávu a nekuřte.

Pomůže změna životosprávy

Změny ve stravovacích zvyklostech a redukce hmotnosti jsou efektivními nástroji na redukci zvýšeného krevního tlaku. Jejich účinek se zvyšuje, pokud se uplatní i další změny životního stylu jako méně solení, ukončení kouření, snížení stresu, omezení nadměrné konzumace alkoholu a naopak pravidelná fyzická aktivita. Pokud i přes výše uvedená opatření je váš krevní tlak zvýšený, je třeba poradit se s lékařem o případné farmakologické léčbě, která bývá často efektivní, pokud se pravidelně a důsledně užívá.

K tomu, aby poukázal na riziko infarktu, mozkové mrtvice a jiných nemocí způsobených vysokým krevním tlakem, na jejich prevenci, příznaky a léčbu, vznikl světový Den srdce. Letos připadá na 29. září.

krevní tlak
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 19. týden

V pátek 10. května startuje Mistrovství světa v hokeji, jehož pořadatelem je Česká republika. Vědomostní kvíz se tedy bude tento týden věnovat hokeji.