Přehlídku Filmaři ve zbrani 
odstartuje „neznámý“ Vláčil

Přehlídku Filmaři ve zbrani
odstartuje „neznámý“ Vláčil

1. 10. 2013

Zapomenuté filmy režiséra Františka Vláčila budou ve čtvrtek večer uvedeny v Městské knihovně v Praze. Asociace českých filmových klubů (AČFK) a Vojenský historický ústav tak zahájí přehlídku neznámých snímků uznávaných filmařů z období jejich působení v Československém armádním filmu. Přehlídka má název Filmaři ve zbrani a je složena z pěti pásem krátkých a středometrážních titulů. Kromě tvorby Františka Vláčila připomene projekty Václava Hapla, Pavla Háši, Ivana Baladi a Vladimíra Síse.

Byla to tovaryšská škola

„Snímky jako Marketa Lazarová, Údolí včel nebo Adelheid jsou dnes už součástí filmové historie. Co ale bylo před nimi, málokdo ví. Uvedeme proto snímky širší veřejnosti prakticky neznámé, které ovšem už obsahují zárodky pozdějšího stylu jednotlivých tvůrců,“ komentovala přehlídku Eva Blažková z AČFK. Připomněla slova Vláčila, že jejich natáčení pro něj bylo ideální „tovaryšskou školou“. I proto by tato raná díla mohla pro filmové fanoušky být vítaným doplňkem ke znalosti tvorby daných tvůrců a poskytnout jim nový a zajímavý pohled na jejich umělecké zrání.

Přehlídka Filmaři ve zbrani je dalším krokem v několikaleté spolupráci AČFK a Vojenským historickým ústavem, která v rámci Letní filmové školy v Uherském Hradišti vyústila v atraktivní a oceňované sekce 11. září a hrozba terorismu, Heydrichiáda ve filmu či Rok 1933: Nástup nacismu. V roce 2011 byly v rámci zvláštního uvedení promítány i „vojenské“ snímky některých českých režisérů. Zájem, s nímž se mezi diváky setkaly, vedl k myšlence představit je širšímu publiku.

Vojenské snímky z padesátých let

František Vláčil strávil v Československém armádním filmu celkem sedm let a toto působení mu vynahrazovalo absenci formálního filmového vzdělání. V rámci přehlídky budou uvedeny jeho filmy Vzpomínka (1953), Posádka na štítě (1956), Lesy našich vojenských prostorů (1956), Vojenská maturita (1957), Skleněná oblaka (1957) a Sebeobrana (1958).

Klasik české televizní tvorby Pavel Háša tam pracoval v 50. a 60. letech a natáčel zejména populárně naučné, dokumentární a instruktážní snímky. Podobně i režisér Vladimír Sís, divákům asi nejvíce známý snímkem Balada pro banditu z roku 1978, tam strávil větší část 50. let. Natočil během nich osvětové a propagační filmy, ale také několik velmi ceněných cestopisů. Například Modrý den (1953), Pevný břeh (1953), Cesta vede do Tibetu (1956) a Minuty v Paříži (1957).

film
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%