Karel Hála: český Sinatra
s nezaměnitelným hlasem

Karel Hála: český Sinatra
s nezaměnitelným hlasem

2. 10. 2013

Od poloviny 50. let minulého století byl stálicí tuzemské populární hudby. Karel Hála, noblesní zpěvák s nezaměnitelným hlasem a neméně charakteristickou holou hlavou, patřil k nejlepším českým swingařům. Nazpíval desítky šlágrů, k těm nejznámějším patří Hádej Matyldo, Dej mi pár okovů nebo Vrať se do Sorenta. Vydal mnoho desek, vystřídal řadu pražských scén, zahrál si několik drobných rolí ve filmech a býval také častým hostem v zábavných televizních pořadech. Doba jeho největších úspěchů spadá na přelom 60. a 70. let.

Nehráli jsme si na hvězdy

Narodil se přesně před 80 lety, 2. října 1933 v Hradci Králové. Vystudoval zpěv na pražské konzervatoři a poté začínal jako muzikálový a operetní zpěvák v Armádní opeře, působil i v Hudebním divadle v Karlíně. Posléze vystupoval s řadou předních hudebních těles, mimo jiné s orchestry Karla Vlacha a Karla Krautgartnera.

„U pana Vlacha jsem vlastně začínal a on nás naučil obrovské profesionalitě, jak se chovat na jevišti, naučil nás odpovědnému přístupu k práci,“ vzpomínal Karel Hála. „A taky nás naučil to, že jsme si moc nehráli na hvězdy. Pasovat se do rolí hvězd není dobré ani pro kšeft, ani pro lidi. Ti mají rádi poměrně skromné záležitosti. Od Karla Vlacha jsem se naučil opravdu moc.“

Nový domov našel na Kokořínsku

Ve vrcholných Hálových letech se vyprávěly legendy o jeho bujarém životním stylu. Po roce 1989 se ale zpěvák stáhl do ústraní a většinu času raději trávil mimo Prahu ve svém novém domově na Kokořínsku.K rozhodnutí prodat pražskou vilu a odstěhovat se do kokořínských lesů přivedlo Hálu zjištění, že pro zpěváky jeho ražení je stále méně práce. Byl zvyklý spolu s Yvettou Simonovou a Milanem Chladilem zpívat každodenně s velkými orchestry a objíždět stovky akcí.

„Jenže dát dohromady velkou kapelu stojí peníze a organizátoři koncertů se zřejmě bojí, že bych nepřitáhl dostatek publika, aby se jim to vyplatilo,“ řekl v jednom z rozhovorů. A přiznal, že objíždění koncertů od Šumavy k Tatrám si za bezmála půlstoletí zpívání užil dost a chce mít klid.

Skonal brzy a nečekaně

Zemřel v červenci 2008. „Tatínek měl v podvečer silné bolesti břicha, maminka ho našla zkolabovaného v koupelně. Sanitka ho odvezla do nemocnice v Roudnici nad Labem, odtud byl převezen do Nemocnice Na Homolce. Zemřel před půlnocí, prý na následky prasklé břišní aorty,“ sdělila po Hálově nečekaném skonu zpěvákova dcera Irena Vávrová. Karlu Hálovi bylo 74 let.

 

Jak ho viděly největší legendy
české populární hudby

Karel Gott: „Byl to opravdu velký zpěvák a můj přítel, se kterým jsem na začátku své kariéry spolupracoval v divadle Apollo. Karel byl také velmi váženým člověkem nejen mezi publikem, ale i v muzikantském světě.“
Eva Pilarová
: „Kdyby slavný Frank Sinatra uměl zpívat česky, nebyl by tak dobrý jako Karel Hála!“

hudební legendy
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.