Nejlepším místem k životu
pro seniory je Švédsko

Nejlepším místem k životu
pro seniory je Švédsko

1. 10. 2013

Nejlepším místem k životu pro seniory na světě je Švédsko. Uvádí to studie, která vznikla za podpory OSN a která zkoumala kvalitu života lidí starších 60 let v 91 zemích světa. Na druhém místě skončilo Norsko a na třetím Německo. Naopak nejhůře se mají podle studie starší lidé v Afghánistánu. Česká republika zaujímá 25. příčku.

Severoevropské země nabízejí lidem starším 60 let mimo jiné štědrou sociální podporu a penzi a spolehlivou hromadnou dopravu, vyplývá z výzkumu, který je prvním svého druhu na světě. Takzvaný Global Age Watch Index má vládám jednotlivých zemí sloužit jako měřítko úspěchu jejich politiky zaměřené na seniory.

Podle charitativní organizace HelpAge International jsou starší občané ve svých zemích často ignorováni. Zpráva upozorňuje na špatnou situaci v některých rychle se rozvíjejících zemích, které se umístily v dolní části žebříčku, jako třeba Rusko (78), Indie (73) či Turecko (70). Podstatně lépe byla vyhodnocena Brazílie (31) nebo Čína (35).

"Svět rychle stárne - lidé nad 60 let již početně předčili děti mladší pěti let a do roku 2050 jich bude víc než dětí mladších 15 let. Přitom ale otázka seniorů je nadále celosvětově i v jednotlivých zemích opomíjena," prohlásila Silvia Stefanoniová, šéfka organizace HelpAge International.

senioři životní úroveň
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.