Chodci - senioři jsou
v ulicích ohrožený druh

Chodci - senioři jsou
v ulicích ohrožený druh

2. 10. 2013

Důchodci jsou zdaleka nejohroženější skupinou chodců vůbec. Od začátku roku do konce srpna jich v Česku zemřelo v silničním provozu v obcích a městech celkem patnáct, mimo obce pak další tři. „Chodec nemá absolutní přednost na přechodu a hlavně nemá přednost před tramvají,“ zdůraznil Miroslav Šimeček z ředitelství dopravní policie. Podle něho právě senioři si tuto skutečnost mnohdy neuvědomují a jsou na přechodech neopatrní či se špatně rozhlédnou.

Přitom právě s věkem vzrůstá riziko, že zranění skončí smrtí. Na člověka ve věku 60 let číhá téměř dvojnásobné riziko, že bude usmrcen při nehodě než na jedince v produktivním věku. Po dosažení 70 let je toto riziko více než 2,5 násobné, o dalších deset let starší lidé pak mají pravděpodobnost úmrtí až šestkrát vyšší.

„Tento nárůst je dán postupným úbytkem psychických a fyzických schopností i křehčí stavbou těla seniorů,“ uvedl šéf organizace BESIP Roman Budský. Penzisté se také po nehodě v průměru hospitalizují o polovinu déle než mladší lidé, do nemocnice přitom musí každý druhý starší člověk.

Pokud však jde o seniory za volantem, v počtu zaviněných nehod jsou na tom daleko lépe než mladší lidé. Starší řidiči totiž patří v této oblasti mezi jednu z nejméně problematických skupin šoférů. Podle Budského mají penzisté jen občas problémy s řešením složitějších křižovatek, a to především za silného provozu. „Pod tlakem okolí reagují zbrkle a například náhle kříží cestu vozidlům majícím přednost. Při řešení složitějších dopravních situací častokrát opomenou signalizovat změnu jízdy,“ popsal chyby řidičů seniorů šéf BESIPu.

„V Evropě se senioři-chodci podílejí na 38 procent fatálních nehod končících úmrtím, ve 28 procent jako řidiči automobilů a ve 13 procentech jako cyklisté. Z toho jednoznačně vyplývá, že senior-chodec je podstatně ohroženější než senior-řidič,“ dodal Roman Budský.

Všechny řidiče zároveň vyzval ke shovívavosti, protože počet seniorů v populaci neustále roste. Nyní činí podíl penzistů na celkové populaci asi 16 procent, z odhadů statistického úřadu ale vyplývá, že v roce 2030 to bude zhruba 23 procent, o dalších dvacet let později patrně přes 30 procent.

doprava senioři
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...