Poplatky u lékaře se zřejmě zvýší

Poplatky u lékaře se zřejmě zvýší

13. 4. 2012

Ministerstvo zdravotnictví představilo další sérii chystaných reformních kroků. Kromě vzniku univerzitních nemocnic či novely zákona o zdravotních pojišťovnách počítá reforma také s dalším zvyšováním poplatků.

Pacienti by mohli od roku 2014 zaplatit u lékaře poplatek ve výši 50 korun, místo dosavadních 30 korun. Výrazně by měla podražit návštěva specialisty bez doporučení praktického lékaře, a to na 200 korun. Zdražování poplatků se bude vyvíjet jen velmi zvolna, slíbil ministr zdravotnictví Leoš Heger.  \"Máme úvahy i možné scénáře, zlomové ale pro nás je rozhodnutí Ústavního soudu, který řeší stížnosti již na stávající poplatky a nadstandardy,\" uvedl ministr. Doplnil, že si umí představit i vývoj v placení nadstandardů - lidé by si podle něj mohli připlatit například za rehabilitaci.

\"Poplatky nemají vytahovat peníze z kapes lidí, ale pomoci tomu, aby bylo v systému dost peněz na léčbu nákladných diagnóz,\" doplnil ministr. Jeho náměstek Nosek dále uvedl, že v případě novely zákona o zdravotním pojištění by rád viděl i možnost připojištění lidí, například na rizikové aktivity. Kdyby se pak při nich někdo zranil a připojištěn nebyl, platil by si ošetření ze svého.

Další reformy

Celý balík reforem čítá osm novel a čtyři nové zákony, které postupně začnou fungovat v následujících dvou letech. Novela zákona o zdravotních pojišťovnách počítá s posílením jejich role v systému, zároveň ale dojde k jejich větší kontrole ze správních a dozorčích rad zůstanou pouze dozorčí, kde bude větší podíl odborníků. Aspoň tak to ministerstvo plánuje.

Univerzitní nemocnice vzniknou ze současných fakultních nemocnic, v jejich čele stanou ředitelé zvolení správní radou složenou ze zástupců státu, vysokých škol a krajů. Univerzitní nemocnice budou nezisková zařízení.

V případě omezení reklamy se počítá mimo jiné například s tím, že by farmaceutičtí dealeři nemohli do ordinací lékařů v době, kdy se věnují pacientům - tedy v ordinačních hodinách. Záměr počítá i s pravidly pro sponzoring kongresové turistiky.

Nových změn se dočká i transplantační zákon, kde se počítá s tím, že by se mohly používat i orgány zemřelých dárců, kteří nejsou občany Česka.

Ministerstvo také hodlá napsat zbrusu nový zákon o hluku. \"Tady bych jenom ráda poukázala na to, že jeho součástí určitě nebude změna hlukových limitů. Další podrobnosti představíme na speciální tiskové konferenci,\" sdělila Viera Šedivá, která nyní zastupuje hlavního hygienika Michaela Víta.

Novinky čekají i na vzdělávání nelékařů, pokračovat se bude i v restrukturalizaci lůžek v nemocnicích a ministerstvo také trvá na sloučení zdravotních pojišťoven ministerstva vnitra a vojenské.

Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%