Nizozemští senioři by měli
výměnou za dávky pracovat

Nizozemští senioři by měli
výměnou za dávky pracovat

4. 10. 2013

Stařší, chronicky nemocní či zdravotně postižení lidé v Nizozemsku by měli výměnou za sociální péči, které se jim dostává, pracovat, i když pouze na dobrovolnické bázi. S návrhem na reformu fungování sociálního státu přišla v souvislosti s úspornými opatřeními nizozemská vláda. Příjemci různých dávek by měli podle ní na oplátku dělat něco pro komunitu, ve které žijí, uvedl britský deník The Daily Telegraph.

Radikální změnu politiky představil nizozemský ministr zdravotnictví Martin van Rijn. Podle nové legislativy budou příjemci sociální péče úřady vyzýváni, aby dobrovolně pomohli, kde zrovna bude potřeba. "Možná by se takto dala i překonat samota, když budou starší lidé pomáhat předškolákům se zlepšením jejich jazykových schopností a se čtením. Anebo bývalý účetní na invalidním vozíku by mohl pomoci na místním zastupitelstvu v tamnější dluhové poradně," píše se v komentáři k návrhu zákona.

Zatímco nezaměstnaní mají povinnost podílet se na veřejně prospěšných pracích, starší, zdravotně postižené či chronicky nemocné osoby stát k práci nutit nemůže. Místní zastupitelstva, která jim vyplácejí dávky, mají ale v plánu "chovat se neodbytně", a tak přimět příjemce péče k práci.

Liane de Haanová z organizace ANBO, která zastřešuje nizozemské seniory, nové návrhy uvítala. Poznamenala ale, že by si měly úřady vždy detailně zjistit, co by vlastně příjemci péče chtěli dělat a kde mohou být užiteční, než aby jim nějakou práci jen vnucovaly. "Starší lidé, kteří dostávají různé dávky, nemusejí být nutně nemocní a ubozí. Tím, že o nich někdo mluví jako o nuzných důchodcích, dostává je na okraj společnosti," uvedla Liane de Haanová. "Já si myslím, že každý chce být užitečný, ať již je nemohoucí či nikoli," dodala.

práce senioři
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.