V Údolí králů bude replika
hrobky Tutanchamona

V Údolí králů bude replika
hrobky Tutanchamona

6. 10. 2013

V prosinci by měl Egypt v luxorském Údolí králů otevřít kopii hrobky faraona Tutanchamona. Jak napsal list The Guardian, umožní to ochránit původní místo a podpořit skomírající cestovní ruch.

Tutanchamonova hrobka je stará 3000 let a patří k 63 známým hrobům v Údolí králů. Má být první ze vzácných památek egyptské historie, které se takto egyptské úřady rozhodly prodloužit životnost.

Vzhledem k vysoké návštěvnosti je mnoho památek ohroženo velkým provozem. Pokusy o restaurování míst a jejich zajištění pro davy návštěvníků jsou často problematické. Proto egyptská nejvyšší rada pro staré památky začala spolupracovat se španělskou firmou Factum Arte, která vedla výstavbu repliky Tutanchamonovy hrobky.

„Je to revoluce. Nejde zde jenom o záchranu Tutanchamonova hrobu. Bude to první test, model, který pak bude možné použít k ochraně dalším míst v Egyptě,“ řekl egyptolog Kent Weeks.

Organizátoři akce připouštějí, že replika nemusí být pro návštěvníky stejně lákavá jako původní hrobka, avšak měla by jim poskytnout pohled na přesnou kopii originálu.

Jinou – putovní – repliku hrobky si mohou nyní návštěvníci prohlédnout také na pražském Výstavišti.

starověký Egypt
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...