Hyena z Osvětimi:
Irma Greseová

Hyena z Osvětimi:
Irma Greseová

7. 10. 2013

Proslula na míru šitou černou uniformou SS a tím, že se mezi vězni pohybovala s pistolí a bičem. Modrooká blondýna měla úspěch u mužů, údajně stala se milenkou i Josefa Mengeleho, kterému pomáhala se zvěrskými pokusy na dětech. Později si vycvičila dva německé ovčáky a naučila je trhat vězně zaživa.

Brutální nacistická dozorkyně z několika koncentračních táborů Irma Greseová, přezdívaná "hyena z Osvětimi" či "zvíře z Bergen-Belsenu", která se stala symbolem zla v podání něžného pohlaví, se narodila před 90 lety, 7. října 1923. Šílená esesačka Greseová vězně mučila i vraždila (střílela je, poštvávala na ně psy nebo je mlátila bičem). Po válce byla okamžitě odsouzena k trestu smrti za mučení a vraždy a v prosinci 1945 popravena.

Greseová, která se neúspěšně snažila stát zdravotní sestrou, našla uplatnění jako dozorkyně v koncentračním táboře Ravensbrück již v 18 letech. Ještě před dvacátými narozeninami, v březnu 1943, byla přemístěna do Osvětimi. Zde zůstala až do ledna 1945 a tady se také podle svědectví podílela na selekcích Židů a sama posílala stovky osob přímo do plynu.

Pamětníci uváděli, že Greseová měla při mučení svých obětí blažený výraz ve tváři. Těsně předtím než Osvětim osvobodila Rudá armáda, byla Greseová narychlo převelena do koncentračního tábora v Bergen-Belsenu. Ale i tady týrala zajaté spojenecké vojáky.

nacismus válečné zločiny
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...