Scala začne Kinoautomatem,
Horníčka nahradí Matonoha

Scala začne Kinoautomatem,
Horníčka nahradí Matonoha

7. 10. 2013

Brněnské kino Scala zahájí příští týden obnovený provoz slavnostní projekcí prvního interaktivního filmu na světě, Kinoautomatu z roku 1967. Do děje filmového představení Radúze Činčery s podtitulem Člověk a jeho dům mohou zasahovat diváci. Projekce se vždy v napínavém momentě zastaví a moderátor vyzve publikum, aby pomocí hlasovacích tlačítek vybralo ze dvou variant pokračování. Původního moderátora Miroslava Horníčka nahradí ve Scale Tomáš Matonoha.

Kino Scala existuje s několika přestávkami od roku 1929, nyní jeho provoz převzala od města Masarykova univerzita. Diváci se do podzemního sálu s 500 sedadly vrátí po téměř dvouleté pauze. Provozovatelé slibují kvalitní dramaturgii pro chytrého diváka. "Věříme, že v Brně žije, studuje a pracuje dostatečné množství lidí, kteří přivítají existenci vyprofilovaného kina," uvedl ředitel Scaly Radek Pernica.

Kromě běžného programu včetně premiérových titulů připravují provozovatelé také speciality, například záznamy a přímé přenosy divadelních představení z Národního divadla v Londýně a Metropolitní opery v New Yorku, řadu festivalů a speciální programové bloky pro děti nebo seniory. Zajímavostí je cyklus Scala naslepo. Návštěvníci nebudou předem vědět, jaký film uvidí. Zaplatí až po projekci - podle své spokojnosti.

Další specialitou jsou dopolední projekce pro rodiče s dětmi. Na programu ovšem nebudou pohádky, ale filmy určené spíše dospělým. Provozovatelé chtějí vyjít vstříc rodičům malých dětí, kteří se večer do kina nedostanou. V sále budou při dopolední projekci hračky i další vybavení a zůstane částečně osvětlený.

"Rodiče budou mít své děti na dosah, zároveň se mohou dívat na celovečerní dospělácký film a nikdo se na ně nebude zlobit, když během sledování filmu budou řešit rodinné či akutní výchovné záležitosti. S tím se počítá," řekl Pernica. Oproti většině kin nabízí Scala ještě jednu zvláštnost. Návštěvníci mohou vzít do sálu také své psy, pokud jsou slušně vychovaní a nebudou rušit ostatní návštěvníky.

Do provozu Scaly se zapojí také studenti Masarykovy univerzity. Každou projekci v cyklu Studentské kino doprovodí speciální program, který umocní filmový zážitek. Univerzita chce kino využívat také pro výuku a různé akademické události.

kino
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...