Co vám říká jméno Josef Kořenský? 
Před lety ho znal skoro každý

Co vám říká jméno Josef Kořenský?
Před lety ho znal skoro každý

7. 10. 2013

Přestože dnes není Josef Kořenský známý tak jako třeba Emil Holub nebo Alberto Vojtěch Frič, bylo jeho jméno pro předchozí generace přímo synonymem cestovatele.

Narodil se 26. července 1847 v Sušně u Benátek nad Jizerou a byl profesorem přírodopisu na pražské smíchovské dívčí škole. Jeho cestopisy s všeříkajícími názvy jako Cesta kolem světa, K protinožcům či Z Číny oklikami do vlasti byly oblíbeným a vzdělávacím čtivem našich babiček a dědečků.

Kořenský procestoval Evropu od Skandinávie až po Balkán a Itálii. Vydal se do Turecka, za Ural na Kavkaz i na Sibiř. V letech 1893 až 1894 podnikl s přítelem Karlem Řezníčkem první novodobou cestu kolem světa po trase Severní Amerika, Japonsko, Čína, Malajsie, Cejlon, Indie a Egypt. Další putování směřoval do Austrálie, na Nový Zéland i do Koreje. Kromě Jižní Ameriky a polárních krajů byl snad všude.

Z cest posílal do Prahy nesčetné sbírky přírodnin či etnografických předmětů. Od roku 1906 se podílel na řízení Národního muzea a v roce 1927 se stal členem Orientálního ústavu.

Zemřel před 75 lety, 8. října 1938. Dožil se požehnaných 91 let.

dobrodružství objevitelé
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.