Foto

Na internetu nejvíce
zlevnily televizory a čtečky

13. 4. 2012

V českých internetových obchodech letos nejvíce zlevnily LCD a LED televizory i čtečky elektronických knih, jejichž cena v prvním čtvrtletí meziročně klesla zhruba o třetinu. Nejvíce naopak vzrostla cena pevných disků, které v průměru podražily o bezmála 40 procent. O několik procent se na internetu zvýšila také průměrná cena mobilních telefonů.

„Například průměrná cena LCD televizorů v prvním čtvrtletí klesla pod magickou hranici deset tisíc korun a je nyní 7958 korun. To je oproti loňsku pokles o více než 34 procent,“ komentoval statistiky Kamil Demuth z internetového srovnávače cen Heureka.cz. O více než 30 procent se snížila také průměrná cena LED televizorů, která nyní činí 12 137 korun. Cena čteček elektronických knih v prvním čtvrtletí meziročně klesla o 36 procent na 3268 korun.

V prvním letošním čtvrtletí na internetu naopak podražily pevné disky, jejichž průměrná cena meziročně vzrostla o více než 37 procent. „Vliv na růst průměrné ceny pevných disků, která vzrostla z 2116 korun na 2914 korun, měly podzimní záplavy v Thajsku, tradičním centru výroby disků,“ podotkl Demuth.

Za první tři letošní měsíce vzrostla průměrná cena mobilních telefonů meziročně o sedm procent na 5321 korun. Zatímco loni podle údajů Heureka.cz patřily k nejvyhledávanějším mobilům spíše levnější typy, tak letos jsou na vrcholu zájmu chytré multimediální telefony za vyšší ceny.

Loni v tuzemských internetových obchodech v kategorii spotřební elektroniky a domácích spotřebičů nejvíce zlevnily také televizory, jejichž průměrná cena meziročně klesla i o více než třetinu. Výrazně se snížila i cena čteček elektronických knih, tabletů či set-top boxů. Mobilní telefony loni naopak zlevnily jen mírně.

e-shopy internet
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 19. týden

V pátek 10. května startuje Mistrovství světa v hokeji, jehož pořadatelem je Česká republika. Vědomostní kvíz se tedy bude tento týden věnovat hokeji.