Senioři chtějí v Česku
pracovat i na penzi

Senioři chtějí v Česku
pracovat i na penzi

9. 10. 2013

V Česku postupně přibývá pracujících penzistů, a to i přes zvyšování věku pro odchod na odpočinek. Zatímco v roce 2010 chodilo do zaměstnání 129 600 seniorů do 70 let, letos v prvním pololetí jich bylo už 145 100.

"Každoročně přibývá počet zaměstnaných penzistů, zároveň pobírají důchod a stále pokračují v pracovní aktivitě," uvedl Daniel Chytil z oddělení pracovních sil Českého statistického úřadu.

Podle jeho kolegy Ondřeje Nývlta není míra zaměstnanosti důchodců příliš vysoká, i když se zvedá. Dosahuje 11,5 procenta. Většímu uplatnění brání nedostatek zkrácených úvazků, míní experti.

Velký zájem pracovat v penzi mají ale i lidé předdůchodového věku. Podle zjištění statistiků by i v penzi rády do zaměstnání dál chodily dvě pětiny lidí po padesátce. Je to přes 460 tisíc osob.

V Praze by v důchodu chtěli pracovat dokonce čtyři z pěti lidí od 50 do 69 let, na Vysočině zhruba třetina. Z vysokoškoláků by nechtělo skončilo jen na odpočinku 63 procent, z lidí se základním vzděláním 32 procent. "Vyšší úmysl pracovat mají ženy a muži s vyšším vzděláním, v městských regionech a s nemanuální profesí," shrnul Nývlt.

Česká společnost stárne a lidí vyššího věku přibývá. Senioři nad 65 let tvoří teď asi 17 procent obyvatel. V roce 1990 to bylo ani ne 13 procent. V polovině století budou představovat třetinu.

"My se na penzisty díváme nivelizačním pohledem, že všichni jsou na tom tak nějak stejně. Ty generace, které půjdou do starobního důchodu, chtějí dál mít příjmy, cestovat, aktivně sportovat," dodal Nývlt. Podle něj je pravděpodobné, že lidé z profesí s vysokou kvalifikací a z vyšších pozic budou chtít dál pracovat, víc si také spoří na stáří.

důchody penze
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.