Světový den zraku:
Máte zdravé oči?

Světový den zraku:
Máte zdravé oči?

10. 10. 2013

Neléčený vysoký tlak, nedostatek pohybu, vystavování zraku slunečnímu záření a především věk nad 50 let jsou hlavními riziky pro rozvoj postižení sítnice, věkem podmíněné makulární degenerace (VPMD). Trápí stále více Češek a Čechů a je nejčastější příčinou slepoty ve vyspělých zemích. Na význam zdravých očí upozorní Světový den zraku 10. října, který také připomene, že moderní medicína umí většinu očních vad vyléčit.

VPMD má v Česku zhruba půl milionu lidí, častěji ženy. Riziko je vyšší u těch, kdo mají toto onemocnění v rodině. Dospělí ve středním věku mají dvouprocentní riziko, lidé starší 75 let téměř třicetiprocentní.

Nemoc postihuje střední část sítnice, takzvanou žlutou skvrnu, a způsobuje postupnou ztrátu centrálního vidění. Má dvě formy: suchou a vlhkou. Vlhká forma tvoří deset procent případů, vyvíjí se velmi rychle. Nemoc začíná nejprve na jednom oku, takže druhé zdravé oko dokáže poškození kompenzovat. Při včasném zjištění lze ztrátě zraku zabránit.

„Proto je důležité, aby každý člověk starší 45 let docházel na pravidelná preventivní vyšetření k očnímu lékaři. Vlohy k tomuto onemocnění může člověk mít, i když se mu zdá, že má zrak zcela v pořádku,“ řekl primář Evropské oční kliniky Lexum Ivan Fišer.

Vlhká forma vzniká z nadměrného vlivu růstového faktoru, způsobuje přemnožení křehkých nových cév pod sítnicí. Ty mohou krvácet, nebo z nich uniká tekutina, která poškodí sítnici a zhorší centrální vidění. „Léčba protirůstovými faktory může udržet a také zlepšit zrak. Spočívá v podávání nitroočních injekcí proti působení růstového faktoru jednou měsíčně. Dostávat do oka injekce však není zvlášť příjemné, navíc je to zatíženo určitou mírou rizika. Proto vítáme, že se v Česku letos připravuje nová a méně zatěžující možnost léčby,“ uvedl Fišer.

Riziko onemocnění lze snížit dodržováním zdravého životního stylu a vyváženou stravou bohatou na ovoce a zeleninu. Pro zdravý zrak jsou důležité vitamíny C a E, selen, zinek a karotenoidy. Ke vzniku nemoci přispívá genetika, proto by si lidé z rodin, kde se nemoc vyskytuje, měli z analýzy DNA zjistit, zda jsou v budoucnu také ohroženi.

oči
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...