Nobelovu cenu za literaturu
získala Alice Munroová

Nobelovu cenu za literaturu
získala Alice Munroová

10. 10. 2013

Držitelkou Nobelovy ceny za literaturu za rok 2013 se stala kanadská spisovatelka Alice Munroová. Dvaaosmdesátiletá autorka proslula zejména svými povídkami, které se odehrávají v jejím rodném Ontariu.

Švédská akademie, která vybírá laureáty Nobelovy ceny za literaturu, nazvala Munroovou "mistryní současné povídky". Kanaďanka je teprve třináctou ženou, která obdržela tuto cenu. V češtině jí vyšly mimo jiné knihy Nepřítel, přítel, ctitel, milenec, manžel, dílo Útěk a letos Příliš mnoho štěstí.

"Vím, že jsem byla mezi nominovanými, ale nikdy by mě nenapadlo, že bych mohla vyhrát," uvedla Munroová v telefonickém rozhovoru s reportéry kanadské agentury The Canadian Press. Tajemník švédské akademie Peter Englund se nechal slyšet, že se jí nemohl dovolat, aby jí novinu oznámil, tak jí jen nechal zprávu na záznamníku.

Jak uvedla na svém serveru kanadská televizní stanice CTV, čtenáři po celém světě Munroovou milují zejména kvůli jejímu popisu pozoruhodných osudů kanadských žen žijících v maloměstech v Ontariu. "Chci vyprávět příběh, staromódním způsobem, tedy co se někomu děje. Ale to, co se stalo, chci podat doplněné o různé překážky, zvraty a podivnosti. Chci, aby byl čtenář udiven - ne tím, co se stalo, ale způsobem, jak se to stalo. Tyto dlouhé povídky, které jsou fikcí, jsou pro mě nejlepší," citovala kanadská televize jedno z minulých prohlášení spisovatelky.

Před třemi lety Kanaďanka v rozhovoru na festivalů spisovatelů v Torontu prozradila, že bojuje s rakovinou a že jí byl voperován bypass. Neuvedla ale žádné detaily. Letos v květnu se pak svěřila listu The National Post, že "možná už nebude víc psát".

Loni získal prestižní ocenění čínský spisovatel Mo Jen. Na kanadskou spisovatelku i další vyznamenané čeká finanční částka osm milionů švédských korun (téměř 24 miliony korun) a účast na slavnostním ceremoniálu, který se uskuteční v den výročí úmrtí Alfreda Nobela 10. prosince. Nobelova cena za mír, jež bude udělena v pátek, se bude předávat v norském hlavním městě Oslu, ostatní ceny ve Stockholmu.

Munroová, která bývá přirovnávána k Antonu Pavlovičovi Čechovovi, získala několik cen již v minulosti. Třikrát získala nejprestižnější kanadské literární ocenění Governer General's Award a roku 2009 i americkou Man Bookerovu cenu pro zahraniční autory. Je známá tím, že se vyhýbá jakékoli publicitě a jen zřídka poskytuje rozhovory.

Nobelova cena
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.