Věřím v otcův sametový hlas, 
říká Tereza Černochová

Věřím v otcův sametový hlas,
říká Tereza Černochová

11. 10. 2013

Zpěvačka Tereza Černochová chystá v pražské La Fabrice koncert na uctění památky svého otce, zpěváka, muzikálového herce a skladatele Karla Černocha. Odpolední a večerní vystoupení se budou konat 11. listopadu k Černochovým nedožitým 70. narozeninám, které připadají na 12. října. Oblíbený hudebník před šesti lety podlehl rakovině. Jeho výročí připomene i album Písničky potichu z vydavatelství Supraphon.

Neznámé nahrávky  z hudebních klubů

„Snažím se o tento koncert už od doby, kdy můj otec zemřel. Důvod je velmi prostý. Věřím, že jeho osobnost, tvůrčí práce i sametový hlas jsou důležitou součástí české populární hudby,“ uvedla Tereza Černochová, která z málo známých či zcela neznámých nahrávek komorně znějící kompilaci Písničky potichu spolu se svou matkou sestavila.

„Ten nápad dostal vlastně textař Ondřej Suchý, který nás vybídl projít archiv tátovy pozůstalosti, protože věděl, že tam bude spousta nevydaných věcí. Netradiční cédéčko tak zachycuje otcovu tvorbu ze 70. a 80. let, kdy hrál po různých klubech,“ upřesnila Černochová.

Nebude to ani tryzna, ani estráda

Podle ní nebude večer vzpomínkovou tryznou ani televizní estrádou, ale oslavou hudby a připomínkou písní i výjimečného hlasu oblíbeného zpěváka a muzikanta. Za doprovodu Moondance Orchestra Martina Kumžáka vystoupí mnoho hostů, například Lenka Dusilová, Vojtěch Dyk, Bára Basiková, Marie Rottrová, Petr Janda, Dan Bárta či Miro Žbirka. V kombinaci s projekcí archívních materiálů zazní Černochovy autorské písně Popelky, Zrcadlo, Procitnutí, Píseň o mé zemi a skladby jiných autorů Ona se brání, Páteční nebo Nářek převozníka, které Černoch svou interpretací proslavil.

Více informací včetně vstupenek na koncert, který zaznamená Česká televize, získáte na www.hithit.com.

 

Nedožitá sedmdesátka
Karla Černocha

Během své pěvecké kariéry vystřídal několik hudebních žánrů – bravurně zvládal rokenrol, country i střední proud. Příležitostně vystupoval také jako herec a komik.

Narodil se v Praze před 70 lety, 12. října 1943. Se zpíváním začínal v dětském sboru. Na začátku 60. let se na vojně setkal s Miloslavem Šimkem a Jiřím Grossmannem, společně založili divadelní soubor VOJ a začali vymýšlet první Besídky zvláštní školy. Poté Černoch přesedlal na bigbeat a slavil velké úspěchy zejména se skupinou Juventus. Na přelomu 60. a 70. let nesměl z politických důvodů vystupovat. Po vynucené pauze se ale na pódia vrátil. Od 70. let vystupoval v divadle Ateliér (pozdější Ypsilonce) a zpíval mimo jiné s Country Beatem Jiřího Brabce, Naďou Urbánkovou a několika populárními orchestry. Často také spolupracoval s rozhlasem a televizí.

Černoch dlouho bojoval s rakovinou, ale překonat se mu ji nepodařilo – zemřel v prosinci 2007 ve věku 64 let.

zpěvák
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

14%