Už máte novou sekeru? 
Pokud ne, je nejvyšší čas …

Už máte novou sekeru?
Pokud ne, je nejvyšší čas …

12. 10. 2013

Sekera je jedním z nejstarších lidských nástrojů a každý, kdo se stará o dům a zahradu potvrdí, že je každou chvíli zapotřebí. Naštípat dřevo na topení, zpracovat větve z ořezaných stromů nebo rovnou stromy pokácené – práce pro sekeru se najde vždycky. Klasické dřevěné topůrko a ocelová čepel je však už minulostí. Trendem současnosti jsou moderní materiály, ty zajistí svému majiteli efektivní a pohodlnou práci, a sekera díky nim i déle vydrží.

Dřevo ustoupilo plastu

Odolné vůči ohybu, tlaku, stárnutí i vůči klimatickým podmínkám – taková jsou topůrka dnešních seker. Vyrábí se ze speciálního kompozitního materiálu vyztuženého skelnými vlákny, který je uvnitř dutý, což znamená, že topůrko je lehčí. Propracovaná ergonomie navíc zajistí, aby dobře padlo do ruky. S čepelí je plastové topůrko napevno spojeno, takže nehrozí, že by při sekání nečekaně vypadlo. U modelů německých seker Patriot navíc na topůrku najdeme i praktický metr, který se dá využít například při sekání polen stejné délky.

Speciální povrch

Vývoj moderních technologií se nevyhnul ani čepelím. Ty jsou vyráběny z kvalitní oceli a výrobci je potahují speciálními materiály. Současnou novinkou je fluorplastový povrch, tzv. XylanPro, který je účinnější než teflon. Čepel má díky němu nízký koeficient tření, do dřeva snadněji pronikne a rozštípne ho. „Oproti teflonu xylan chrání čepel dvakrát účinněji před korozí a také před extrémními teplotami a slunečním zářením,“ říká odborník Michal Makalouš z Moutfieldu. A není to jen speciální povrch, který na čepelích moderních seker najdeme. Další užitečnou součástí je praktická hlava na zatloukání hřebíků nebo očko, se kterým můžeme naopak hřebíky ze dřeva pohodlně vytahovat.

Kterou vybrat?

Nejdůležitějším pravidlem pro výběr sekery je určit, na co budeme nástroj potřebovat. Obecně můžeme sekery rozdělit na dvě skupiny – univerzální a štípací. Na štípání menších kusů menšího množství dřeva nebo třísek na podpal si vystačíme se sekerou nejmenší. Ta je poměrně univerzálním nástrojem a využití najde na každé zahradě. Díky velikosti se dá snadno zabalit také na cesty a využít třeba při kempování. Pokud máme na zpracování vetší kusy dřeva, je dobré sáhnout po sekeře větší. „Z řady Patriot nese štípací sekera označení XL. Hodí se především pro ty, kteří topí dřevem, potřebují rozštípat špalky a připravit dřevo na zátop. Sekera XL má široký klín a velké špalky rozštípne s lehkostí,“ dodává Makalouš. Univerzálnějším modelem velké sekery je pak sekera s užším klínem,  dřevo s ní dá také naštípat a hodí se také třeba  na odvětvování stromů.

Mountfield zahrada
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.