Zahrádky: renesance,
junioři střídají seniory

Zahrádky: renesance,
junioři střídají seniory

12. 10. 2013

Většinou nedostupné čerstvé ovoce i zelenina, přiblížení se k přírodě a snaha mít vlastní kvalitní a zdravé produkty jsou hlavními důvody, proč se zahrádkaření v Česku posledních letech stále více mladých. Po letech propadu nyní zahrádkaření zažívá renesanci, hlavně ve větších městech. „I mladí lidé stále více chtějí svoje výpěstky,“ řekl Jan Hinterholzinger, předseda Českého zahrádkářského svazu (ČZS).

„Mladí hledají relaxaci a možnost, kde vypustit děcka. U toho už chtějí mít tři stromy, záhonek zeleniny a hlavně jahody, protože ty jahody, co tu v obchodech dostanete, jsou gumové,“ uvedl šéf ČZS. Podle něj jsou lidé například ochotni jezdit přes celou Prahu kvůli tomu, aby měli pár metrů čtverečních zahrádky.

Tento trend podporují různé skandály s dovozovými potravinami. Velký zájem starších i mladých rodin o zahrádky potvrdil také šéf územního sdružení Plzeňska Jan Urban. „Lidé se začínají se vracet zpět k zahrádkám. Díky tomu se zvedá produkce sazenic od rajčat přes okurky po ovocné stromky. Meziročně minimálně o pětinu,“ sdělil Miroslav Homolka, šéf plzeňské Rašeliny Fišer, jednoho z největších zahradnických center v regionu.

V Česku je nyní kolem 160 tisíc zahrádkářů.

zahrada
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%