Disney zkoušel koně, žábu, pak ho
napadla myš. Tedy myšák Mickey!

Disney zkoušel koně, žábu, pak ho
napadla myš. Tedy myšák Mickey!

16. 10. 2013

Tohle studio dnes patří k největší hráčům světa showbyznysu. Vznikalo ale ve skromných podmínkách na předměstí metropole filmu Los Angeles. Mladý Walt Disney si v létě 1923 spolu s bratrem Royem najal místnosti v obyčejné jednopatrové kancelářské budově. Přesně před 90 lety, 16. října 1923, si pak sourozenci oficiálně zaregistrovali společnost The Disney Bros. Cartoon Studio. Z domu na Kingswell Avenue nedlouho poté odešly do kin první úspěšné filmy s Alenkou v říší divů.

Začíná cesta k velké slávě

Disneyho záměr prorazit v „Mekce filmařů“ nebyl jeho prvním podnikatelským pokusem. S animovanými filmy to už zkoušel od začátku 20. let v Kansas City. S pozdějším dlouholetým spolupracovníkem Ubem Iwerksem nejprve kreslili inzeráty do novin nebo časopisů a časem si troufli i na animované pohádky. Společnost Laugh-O-Gram Films ale nepřežila ani rok a Disney za poslední peníze raději odcestoval ke strýčkovi do Kalifornie. V kapse už měl v připravený film, který zahájil jeho cestu ke slávě.

Nápad na kombinaci animace a živé holčičky, představující Alenku v říši divů, zaujala distributorku animovaných filmů Margaret Winklerovou, která začínala u bratří Warnerových. Díky ní se Disenymu podařilo dostat filmy, které zprvu vznikaly v garáži strýce Roberta, na plátna kin. Z památné garáže, kterou před 30 lety zachránila skupina nadšenců a nyní je k vidění v jednom malém skanzenu u Los Angeles, se Walt a Roy Disenyovi brzy přestěhovali o pár desítek metrů dál do vlastního studia.

Prvním zvířecím hrdinou byl králík

Jak úspěšná filmová společnost rostla, potřebovala víc prostoru. Už v novém větším studiu se v tak roce 1927 narodil první Disneyho zvířecí hrdina, Oswald the Lucky Rabbit (Šťastný králík Oswald). S ním měl Disney velké plány, už po roce ale musel začít znovu. Winklerová a její manžel Charles Mintz, který postupně převzal vedení firmy, se ukázali být nejen úspěšnými producenty, ale také tvrdými obchodníky. Práva na Oswalda totiž držela Mintzova společnost spolu se studiem Universal.

A před začátkem druhé sezóny Disneyho kvůli sporům o výši nákladů odstavili na vedlejší kolej. Odlákali mu dokonce většinu animátorů, svému šéfovi a příteli zůstal věrný jen Ub Iwerks. Tehdy se Walt Disney zařekl, že už nikdy nebude pracovat pro nikoho jiného, než sám pro sebe. Ze všeho nejdřív ale musel přijít s novým nápadem: postavičkou, která by dokázala nahradit ztraceného králíka. Od začátku jim přitom s Iwerksem bylo jasné, že neopustí říši zvířat.

Inspirace? Prý studio plné myší

Zkoušeli krávu, koně nebo žábu, ale nic z toho nebylo. Říká se, že na správnou cestu navedly Disneyho jeho začátky v Kansas City. Tehdy totiž jednu dobu i přespával ve svém studiu, plném myší. Traduje se také, že na nápad použít myš přišel Disney během dlouhé cesty vlakem z New Yorku z neúspěšného jednání s Mintzem zpátky do Los Angeles. Hlodavec se měl původně jmenovat Mortimer, na popud Disneyho manželky ale dostal přeci jen libozvučnější jméno Mickey.

Pět let po založení tak stála firma nesoucí tehdy jméno The Walt Disney Studio opět na startu. Němý film Plane Crazy s myšákem toužícím po létání sice nenašel distributora, zvukový Parník Willie (v originále Steamboat Willie), uvedený do kin v listopadu 1928, byla ale trefa do černého. „Každý někdy upadne. Ale chodit se naučíte jen tak, že pokaždé zase vstanete,“ prohlásil později Disney, jehož Mickeyho úspěch vrátil zpátky do hry. A už z ní nikdy nevypadl.

Dnešek? Miliony se jenom sypou

V roce 1937 ukázal, že animovaný film dospěl, když uvedl do kin celovečerní Sněhurku a sedm trpaslíků. „Netočím filmy jen proto, abych vydělal peníze. Vydělávám peníze, abych mohl dělat víc filmů,“ říkal muž, který v roce 1955 rozšířil své impérium o zábavní park Disneyland.

Po Disneyho smrti v roce 1966 se sice studio občas ocitlo v problémech, vždy je ale dokázalo překonat a dál růst. Dnes vydělává obrovské peníze a do mediálního gigantu Disney patří i televize ABC, sportovní kanál ESPN nebo filmové studio Pixar.

 

Úžasná koncertní hala nese jeho jméno. Naopak opera
vypráví o Disneyho rasismu a zmrazené mrtvole
Překrásná budova Walt Disney Concert Hall v Los Angeles je inspirována motivem rozevírajícího se květu. Supermoderní stavba pojme 2265 sedících diváků a mimo jiné je domovem losangeleského filharmonického orchestru. Lillian Disneyová věnovala v roce 1987 počáteční příspěvek 50 milionů dolarů na stavbu této hudební haly, která na počest jejího manžela ponese jeho jmého. Ačkoliv se Disneyová dožila požehnaných 97 let, překrásné haly se nedočkala. Budova, která nakonec vyšla na 274 milonů dolarů, byla otevřena 23. října 2003. Za pár dnů tedy oslaví deset let existence.

Jako megalomana se sklony k rasismu vykresluje Walta Disneyho nová opera, na které se podílel i známý skladatel Philip Glass. Světová premiéra díla s ironickým názvem Dokonalý Američan proběla začátkem letošního roku ve Španělsku. Opera se soustřeďuje především na poslední roky Disneyho života, kdy umíral na rakovinu plic a plánoval, že se nechá zmrazit, dokud v budoucnosti medicína nenalezne lék. I ve skutečnosti se rozšířila legenda podobná té, že Elvis Presley žije. Walt Disney podle ní díky kryonice leží kdesi v laboratoři a jednoho dne ho vědci rozmrazí a probudí. Pravdou však je, že Disney zemřel 15. prosince 1966 a jeho tělo bylo zpopelněno.

pohádky Walt Disney
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.