Praha je 27. nejlepším
městem na světě

Praha je 27. nejlepším
městem na světě

15. 10. 2013

Praha si na žebříčku nejlepších měst světa pohoršila o dvě příčky a obsadila v letošním roce 27. místo. Vyplývá to ze žebříčku City Brands (CBISM) společnosti GfK, který je zaměřen na zkoumání síly a atraktivity města jako značky. Žebříček 50 metropolí vede Londýn, který v čele hodnocení vystřídal Paříž, následovaný australským Sydney. Česká metropole boduje v hodnocení bezpečnosti měst.

Na žebříčku sestaveném dle "pocitu bezpečí" se české hlavní město umístilo na 23. místě. Za nejbezpečnější místa na světě respondenti v průzkumu označili Sydney, Ženevu a Vídeň. V pořadí podle "otevřenosti kulturním rozdílům" skončila Praha na 29. místě, pořadí vede britská metropole.

Index CBISM poskytuje celkový obraz města, jehož součástí jsou i sociální a kulturní prostředí města, vzhled a atmosféra, veřejné služby, ekonomické a vzdělávací možnosti a způsob, jakým město prospívá světu.

Vedle propadu dříve vedoucí Paříže o dvě místa se dolů posunula další města, kterým se v minulosti na žebříčku dařilo. Tokio se proti roku 2011 propadlo o sedm příček z 10. na 17. místo. Naopak Amsterdam se posunul ve srovnání s rokem 2011 vzhůru ze 17. na letošní 11. pozici.

„Při pohledu na potenciál všech 50 měst se ukazuje, že Paříž v této oblasti zaznamenala jeden z nejvyšších poklesů, společně s dalšími dvěma hlavními městy, které čelí složité hospodářské situaci, tedy Madridem a Tokiem. Největší posun směrem nahoru naopak zaznamenaly Bangkok, Johannesburg a Istanbul, tedy hlavní města rozvíjejících se ekonomik,“ uvedl ředitel indexu CBISM Čao Siao-jen.

Studie pro rok 2013 vychází z celkem 5144 rozhovorů provedených v Austrálii, Brazílii, Číně, Francii, Německu, Indii, Rusku, Jižní Koreji, Velké Británii a ve Spojených státech. Respondenti byli starší 18 let a své odpovědi uvedli v online rozhovoru.

 

Pořadí indexu CBISM za rok 2013
(v závorce umístění v roce 2011)

1.

Londýn (2)

2.

Sydney (3)

3.

Paříž (1)

4.

New York (4)

5.

Řím (6)

6.

Washington (7)

7.

Los Angeles (5)

8.

Toronto (13)

9.

Vídeň (9)

10.

Melbourne (8)


....

27.

Praha (25)

Praha žebříček
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.